Friss hírek

2007.10.09. 12:19

Együttműködési megállapodást kötött a Legfelsőbb Bíróság elnöke az állampolgári jogok biztosával

<p>Kedden a sajtó képviselőinek jelenlétében együttműködési megállapodást írt alá Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke és Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. A megállapodás alapján a Legfelsőbb Bíróság elnöke kivizsgáltatja majd azokat a panaszokat, amelyek az országgyűlési biztoshoz a bíróságok munkájával kapcsolatban érkeznek.</p>

Évente átlagban 600 panasz és kifogás érkezik az állampolgári jogok biztosához a bíróságok tevékenységével kapcsolatban. Ezek kivizsgálására azonban a bíróságok függetlenségének alkotmányos alapelve miatt a biztosnak, illetve hivatalának nincs hatásköre. Miután az ítélkezési gyakorlatot csak maguk a bíróságok vizsgálhatják, a Legfelsőbb Bíróság elnöke a most kötött megállapodásnak megfelelően vállalta, hogy ezeket a panaszokat kivizsgáltatja. Lomnici Zoltán és Szabó Máté megállapodtak abban is, hogy ezentúl legalább évente közösen értékelik a tapasztalatokat, és abban is, hogy az állampolgári jogok biztosai előadást tartanak a Magyar Bíróképző Akadémián a bíráknak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!