Friss hírek

2007.10.31. 17:40

A tengerentúlra utazik a Munkácsy-trilógia egyik festménye Debrecenből

<p>Kanadába szállítják Debrecenből a Munkácsy-trilógia legrégebbi darabját, a Krisztus Pilátus előtt című festményt. Munkácsy remekműve már csak 5 hétig látható a hajdú-bihari megyeszékhelyen. A mű évekig letétben volt a Déri Múzeumban, a kanadai Hamilton Művészeti Galériával kötött szerződés azonban az év végén lejár.</p>

A Krisztus Pilátus előtt című képet a Hamilton Művészeti Galéria legutóbb ötéves letétbe helyezte a Déri Múzeumba. Miután az alkotást visszvitték Kanadába, ki is állítják ott a tervek szerint. Azt, hogy a kép meddig marad Kanadában, és mikor lesz újra látható Debrecenben, egyelőre senki sem tudja.

A Déri Múzeumban mindenképpen arra törekszenek, hogy valahogy rábírják a kanadai galériát: kössön velük újabb letéti szerződést - mondta Lakner Lajos múzeumigazgató.

A festmény biztosítási értéke 5 millió kanadai dollár, azaz több mint 900 millió forint. A Krisztus-trilógia - kisebb-nagyobb megszakításokkal - 1995 óta együtt látható a Déri Múzeumban.

Pontos adat nincs, de a szakemberek becslése szerint eddig már több mint egymillióan látták Munkácsy trilógiáját Debrecenben. A vendégkönyvbe írók szinte mindegyike azt kéri, sőt követeli, hogy a három remekmű minél előbb újra együtt legyen látható.

A Déri Múzeumban egyébként átlagosan naponta ezer látogató kíváncsi Munkácsy trilógiájára. A Krisztus Pilátus előtt című festmény Kanadába szállítása megdöbbentette a múzeum vendégeit. A kép elszállításának hírére a Trilógia látogatóinak száma megduplázódott.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!