Friss hírek

2010.01.08. 20:48

Molnár Csaba: A Fidesz és Lázár János városa önként csatlakozott a kedvezõ benzinbeszerzéshez

<p>Az OMV kedvezõbb árajanlatával megnyert központi üzemanyag-vásárlási tenderéhez másfél hét alatt önként csatlakozott a Fidesz-frakció és a beszerzést utóbb támadó ellenzéki párt és a fideszes Lázár János vezette Hódmezõvásárhely - mondta Molnár Csaba kancelláriaminiszter az ATV-ben péntek este. Hangsúlyozta azt is, hogy a nyertes osztrák cég nem saját államát gazdagítja a bevétellel, hanem itteni vállalkozása adózik Magyarországon. Megismételte, hogy a költségvetés félmilliárd forintot takarít meg a tenderen.</p>

Januártól a Mol helyett az OMV - két másik céggel társulva - szállíthatja az üzemanyagot a közigazgatás autóinak, kivéve azon szerveket, amelyek esetében csak az állambiztonsági védelem alatt álló Mol lehet a szolgáltató. A tender ellen támadást indított a Fidesz, szerintük a kormány az osztrák államot gazdagítja azzal, hogy a részben ottani köztulajdonban álló OMV-t bízta meg a szállítással.

Molnár Csaba, a Miniszterelnöki Hivatalt vezetõ miniszter az ATV Egyenes beszéd címû mûsorában péntek este elmondta: a tender eredményét múlt év december 11-én hirdették ki, a Fidesz képviselõcsoportja nevében Navracsics Tibor frakcióvezetõ 19-én, Lázár János, Hódmezõvásárhely polgármestere 22-én levélben kérte a kancelláriát, hogy önként csatlakozhassanak a központi üzemanyag-beszerzéshez. A miniszter hangsúlyozta, hogy sem a pártfrakció, sem Hódmezõvásárhely nem tartozik azon állami szervek körébe, amelyeknek kötelezõ igénybe venni a közbeszerzést. Molnár Csaba kiemelte: Lázár János még sürgette is a MeH-et, hogy mielõbb csatlakozhassanak a tenderhez.

A kancelláriaminiszter szerint nem állja meg a helyét a Fidesz azon érve, hogy az OMV nyertessé nyilvánításával a kormány a szomszéd országot gyarapítaná. (Az OMV két legnagyobb tulajdonosa az osztrák vagyonkezelõ és egy arab ország cége - FH.) A tendert az OMV Hungária nyerte, amely itt adózik - mondta Molnár Csaba. A kancelláriaminiszter elmondta, hogy az sem igaz, miszerint az OMV területi lefedettsége sokkal kisebb lenne, mint az eddig szállító Mol-é. Az OMV két másik társasággal közösen pályázott, a hármuk kútjai közötti átlagos távolság lényegében ugyaannyi, mint a Mol esetében - jelentette ki Molnár Csaba.

A kancelláriaminiszter leszögezte: büszkék arra, hogy 500 millió forintot megtakarítanak az országnak azzal, hogy az olcsóbb ajánlatot hirdették ki gyõztesnek. Ezzel kapcsolatban azt is mondta, hogy a Fidesz kifogásainak elfogadásával a közbeszerzési törvényt sértette volna meg a kormány, ha a kiírás bírálati szempontjai ellenében nem az OMV-t hirdetik ki gyõztesnek.

Az Országgyûlés Honvédelmi Bizottságának pénteki - Lázár János elnök által összehívott - ülése határozatképtelen volt az MSZP-szavazók távolmaradása miatt. Az ülésrõl rövid idõ után távozott Molnár Csaba is. Errrõl azt nyilatkozta, hogy a házszabály szerint járt el, amikor a napirend elfogadására nem képes ülést elhagyta. Ha Lázár János, mint ígérte, újból összehívja a testületet, ismét elmegy - mondta Molnár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!