ERDON Music

2008.03.03. 13:28

Quimby – Teátrum Székelyföldön!

<p>Hogy mi is egészen pontosan ez a Teátrum, arra nem könnyű rájönni. “A próbák szabad légkörének szerkesztett változata”, “koreografált zenei performansz”, “igazi Quimby koncert megtűzdelve Varázszenével, szabad improvizációval, mikrojelenetekkel”, próbálja meghatározni a magyarországi online média.</p>

“Varázszene azért, mert mindig izgalmas saját számokat elővenni, csavarni rajtuk egyet, másképp hozzányúlni, játszani velük. Így készül a varázslat és ebből lesz a Varázszene. A koncert nem akusztikus, nem csendes, hanem kirándulás, önfeledt zenélés. Ezen az estén a pokoli morajlásoktól az angyali csilingelésekig jutunk, de egy valami nem kérdéses: minden a zenéért történik...” - szól az egyik, sok helyen felbukkanó ajánló (szerzőjének kiléte tisztázatlan).

“A zene nem csupán betétdalokból áll. Folyamatos aláfestő („filmzenei”) funkciója mellett zörejek, effektek, hangminták, hangjáték bejátszások segítik a színpadi cselekményt. A betétdalok a már ismert Quimby-dalok vonatkozó válogatása, illetve a készülődő album témába vágó dalai.

A régi és új számok is sajátos színházi köntöst kapnak – hol teljes dal hangzik el, hol csak utalásszerűen egy-egy eredeti vagy újrahangszerelt dalrészlet. A prózai szereplők maguk a zenészek lesznek, (egy 5 fős statisztériával kiegészülve), az ősi comedia dell’arte és vásári komédiák szellemében, állandó karaktereket megjelenítve” - szól a másik körbeidézett szövegrészlet.

Annyi bizonyos, hogy április 28-án Székelyudvarhelyen, 29-én Csíkszeredában és 30-án Sepsiszentgyörgyön nem a szokásos tombolós koncertre, hanem nyugisabb, leülős produkcióra lehet számítani. A turné magyarországi állomásai: Tata (március 8), Debrecen (március 15), Budapest (március 18, 19), Győr (március 20), Nyíregyháza (április 4), Miskolc (április 5), Szeged (április 10), Kecskemét (április 16).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!