ERDON Helyi hírek

2008.08.26. 15:36

Tárlat a griffek árnyékában

<p>Nagyvárad - Kedden délben a Nagyváradi Vár griff-termében nyílt kiállítás a Csonka bástyánál végzett ásatások leleteiből. A feltárásban az elmúlt négy hónapban európai önkéntesek is részt vettek. <A href="http://video.erdon.ro/members.erdoneditorial/R%C3%A9g%C3%A9szeti%20leletek%20a%20v%C3%A1rban.mpg/viewer.html" target="_blank"><IMG class="ERDON_RTEimg" height="13" alt="" src="http://www.erdon.ro/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" /></A></p>

A "Fedezzük fel újra a várat!" elnevezésű programsorozatot a nagyváradi Life Alapítvány szervezte, melybe európai önkéntes fiatalokat is bevont, és amelynek része volt a tegnapi kiállításmegnyitó is. Marius Hordut a program koordonátora elmondta, hogy olyan régészeti leleteket mutatnak be, amelyeket a májustól itt tevékenykedő európai országból érkezett önkéntes fiatalok tártak fel, de más feltárások anyagai is láthatók lesznek. A kiállítás célja a várat és annak történetét minél szélesebb rétegekkel megismertetni. A tárlatnyitón Doru Marca a Körösvidéki Múzeum történésze ismertette a vár elmúlt két-háromszáz évének történetét, kiemelve, hogy 1991-ig gyakorlatilag nem lehetett régészeti feltárásokat végezni ott, azóta azonban szerencsére változott a helyzet.

Sok a lelet

Emődi Tamás építész a kiállítás kapcsán tudatta, hogy a tárgyak zöme a Csonka bástyából került elő, ahol négy hónapja folynak a kivitelezéssel párhuzamosan folyó ásások, amelyeken az önkéntesek is részt vettek. A leletanyag zömében 17-18 századi tárgyakból áll, amelyeknek múzeumokban van a helyük, szögezte le Emődi, aki elmondta, hogy a feltárás során nagy mennyiségű kerámia, fémlelet került elő, ez utóbbiak közül elsősorban hadászati eszközök, de vannak mezőgazdasági eszközök is. Emellett óriási mennyiségű és nagyon változatos tipusú golyókat sikerült felszínre hozni. Ezeknek még csak elenyésző százalékát sikerült megtisztítani, és hetek-hónapok kellenek majd a restaurálásukhoz is, mondta a szakember. A feltárások után következik a leltározás. "A Csonka bástyánál kialakítandó nyári színház munkálatai valószinűleg a koraősz folyamán is folytatódni fognak. Sajnos az önkéntesek tevékenysége most lejár, úgyhogy a továbbiakban a kivitelező munkásai fognak csak ott dolgozni" - mondta Emődi Tamás. A megnyitón elhangzott, hogy a feltárt leletanyag legreprezentatívabb darabjait állították ki a tárlaton, mely szeptember 2-ig látogatható. A belépés ingyenes.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!