Encs hírei

2016.07.10. 13:52

Nála még a hinta is magától működik

Encs - Encs feltalálója nagydíjjal tért haza a 20. IDEA kiállításról. Arcok a megyéből: Fucsala Miklós feltaláló.

Encs - Encs feltalálója nagydíjjal tért haza a 20. IDEA kiállításról. Arcok a megyéből: Fucsala Miklós feltaláló.

A 73 éves Fucsala Miklós méltán érdemelte ki az Encs feltalálója címet. Ez a cím persze nem hivatalos, de nagyon találó. Számtalan oklevél, elismerés bizonyítja, hogy nyugdíjas éveit nem tétlenül tölti, hanem folyamatosan gondolkodik valamilyen praktikus használati tárgyon, megoldáson. Most is ez a helyzet, de nem árulta el nekünk, mi lesz a következő nagy találmánya, azt mondta, azt még a felesége sem tudhatja. De ha elkészül vele, mi is megnézhetjük, ígérte.

Az elismerés

Fucsala Miklós nemrég újabb elismeréssel tért haza Hódmezővásárhelyről. Itt rendezte meg az Ötlet Klub Egyesület a 20. IDEA Ötlet-Újdonság-Találmány Kiállítást és Vásárt, ahonnan az encsi feltaláló az egyik nagydíjat hozta haza. Jutalma azonban nemcsak ez, hanem az is, hogy 12 társával együtt októberben Brüsszelbe utazhat, ahol megismerkedhetnek a város nevezetességeivel, az ottani feltalálók technikai vívmányaival.

Aktív korában gépgyártás-technológusként dolgozott, de marós szakmája is van és esztergályos mestervizsgát is tett. A műszaki érdeklődés tehát érthető. Mindig is a gépészet és fémmegmunkálás vonzotta.

– Érdekes ötleteim, átalakításaim és újításaim mindig is voltak, de akkor azokat még nem nevezték találmánynak. Egy emlékezetes átalakításom az 1920-ban, Diósgyőrben öntött acélharang, amely ma Encsen szól. Ennek szerkezetét alakítottam át elektronikussá – meséli Fucsala Miklós.

Az igazi nagy találmányok azonban nyugdíjas korában születtek meg. Hiszen ekkor már több ideje volt az új megoldásokon gondolkozni.

Háromlábú

Több szabadalmaztatott találmánya is van. Ezek közül az első a 3 lábú, hordozható, forgó­székes magasles. Mert Fucsala Miklósról azt is tudni kell, hogy nagyon szeret vadászni. (A vadászatokra az utóbbi időben felesége is elkíséri.) A magaslest beteszi az autójába, az erdőben felállítja, aztán amikor vége a vadászatnak, csak összezárja és hazaviszi.

– Amikor 2003-ban elfogadták ezt a találmányomat, kedvet kaptam a többihez. 2004-ben jött az önzáró felnicsavar, majd ennek továbbfejlesztett változata az önzáró zárszerkezet. 2006-ban a „majdnem önműködő” hintát építettem meg, aminek egyetlen titka van: az a rugó, ami visszalöki a hintát. Aztán feltaláltam a 3 lábú, állítható kettes létrát, amit a terepviszonyoknak megfelelően lehet alakítani, így rendkívül biztonságos.

Majd jött a 3 lábú, állítható forgóüléses szék horgászoknak. 2008-ban műanyagpalack-zsugorítót készítettem, mert zavart, hogy a szél mindenfelé viszi az üres palackokat, később pedig egy sörösdoboz-prést. De van még a találmányaim között egy székké alakítható sétapálca, ha olyan helyen szeretne leülni az ember, ahol nincsenek padok, és az úgynevezett kisasszonyszék, aminek forgatható az ülése és nem borul fel. Így a hölgyek nyugodtan cseverészhetnek egymással, nem történik baleset – meséli a feltaláló.

Nagyon büszke lakóhelye kitüntetésére, az „Encsért – 2016” elismerésre, amit a március 15-ei városi ünnepségen vehetett át. Ezen részt vett Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere is, aki szintén gratulált Fucsala Miklósnak.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!