Életstílus

2019.01.18. 18:36

Évente közel 300 ezren kapják el ezt a vírust

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Az influenza elleni védőoltásban már nincsenek élő vírusok, tehát nem kell tőle félni!

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Az influenza elleni védőoltásban már nincsenek élő vírusok, tehát nem kell tőle félni!

Dr. Török Lajos házi gyermekorvostól gyakran kérdezik a rendelőben, hogy érdemes-e beoltatni magunkat és gyermekeinket az influenza ellen. Erre azt szokta mondani, hogy az időseknek, krónikus betegségben szenvedőknek mindenképpen javallott, annál is inkább, mert nekik ingyen jár. Hároméves kor alatt azonban meggondolandó, bár valamilyen alapbetegséggel küzdő gyerekeket érdemes védőoltással óvni.

– Nem kell félni az oltóanyagtól – hívta fel a figyelmet –, mert ma már olyan vakcinákat forgalmaznak, amelyekben nincsenek élő vírusok, így az oltás nem okozhat szövődményeket. Az oltást november végén, december elején célszerű beadatni, mert 3 hét is eltelhet, amíg kifejti teljes hatását. Tehát ilyenkor már kissé megkésett, főleg, ha már dúl a járvány – fogalmazott a háziorvos.

Minden évben érdemes

A statisztikai adatokból kiderül: az influenza évente több százezer embert vesz le a lábáról. A Központi Statisztikai Hivatal becslései szerint 2011 és 2015 között átlagosan évi 274 ezren kapták el a fertőzést. Az országos járvány rendszerint január vagy február hónapban kezdődik. Az influenza elleni vakcina hatása csupán szezonális jellegű, ugyanis idényenként eltérő lehet, hogy éppen mely vírustörzsek okozzák a megbetegedések zömét. Emiatt kifejezetten előnyös minden évben újra és újra beoltatni magunkat. Nem szabad azt sem elfelejteni, hogy az influenza nem válogat: bárki elkaphatja, ahogy szövődmények is bármely betegnél előfordulhatnak.

Akinek fontos

Az időseken és krónikus betegségben szenvedőkön kívül érdemes beadatni a védőoltást a HIV-fertőzötteknek, a leukémiás betegeknek és szervátültetésen átesett pácienseknek. Ezenkívül a kórházi dolgozóknak, idősek otthonában dolgozó ápolóknak, orvosoknak. Javasolt az oltás a kismamáknak, valamint azoknak, akik babát terveznek. De mindenki másnak, aki rendszeresen nagyobb közösségekkel érintkezik. Célszerű beadatni az oltást akkor is, ha valaki külföldre utazik.

A B.-A.-Z. Megyei Központi Kórház szóvivőjénél érdeklődve megtudtuk, az intézményben még nem rendeltek el az influenzajárvány miatt látogatási tilalmat egyik osztályon sem.

ÉM-HE


[related-post post_id="4111806"]

[related-post post_id="4110606"]

[related-post post_id="4109490"]

[related-post post_id="4086962"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!