Életstílus

2018.01.28. 12:48

Legyünk könyörtelenek!

Borsod-Abaúj-Zemplén - Tövig vissza kell vágni a cserjéket, hogy újra szépek legyenek.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Tövig vissza kell vágni a cserjéket, hogy újra szépek legyenek.

Előfordulhat (főleg, ha új kertet vásárolunk), hogy elvadult, elöregedett, túlburjánzott cserjékkel akad dolgunk, amelyet ifjítani kell. Ilyenkor az ez évi virágzásról ugyan le kell mondani, de a növény érdekében, és hogy hosszú távon mutatós cserjénk legyen, mégis csak át kell esni a beavatkozáson.

Ami elsőre elég brutálisnak tűnhet! Nem szabad azonban visszariadnunk, és könyörtelenül a talajszintig vissza kell vágni a növényt. Erre a megfelelő időpont kora tavasszal adódik, még mielőtt kihajtana a növény. A visszavágás után néhány héttel már elindulnak a hajtások és hamarosan szép számú ifjú sarjjal örvendeztet meg a cserje, amiből aztán válogathatunk is, hogy melyiket tartsuk meg, így nemcsak a minőségét, de az alakját is jól meg tudjuk határozni, kordában tudjuk tartani a növénynek.

Öt-hat új hajtásnál többet nem nagyon érdemes meghagyni, válasszuk ki a legerősebbeket, a többit pedig távolítsuk el. Így intenzív növekedésbe tudnak kezdeni. A feltörő sarjakat távolítsuk el rendszeresen, a következő tavasszal pedig ismét megválaszthatjuk, hogy az eredetileg meghagyott ágakat, vagy újabb ifjoncokat hagyjunk meg.

- ÉM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!