2013.01.31. 17:19
Megfelelő diétával uralható a köszvény
Debrecen - A „disznótor-betegség” jellemző megjelenési formája a köszvényes rohamnak.
Debrecen - A „disznótor-betegség” jellemző megjelenési formája a köszvényes rohamnak.Sokszor csak egy-egy heves fájdalmas roham hívja fel a figyelmet a köszvény meglétére, és akkor derül ki, hogy a családban bizony már másnak is voltak korábban ilyen panaszai… Gyógyszerekkel és megfelelő diétával azonban uralható, és rendben tartható ez az anyagcserezavar - olvsaható az egészségkalauz.hu tájékoztatójában.
Jellemzők és kezelés
A köszvény anyagcserebetegség (bővebben http://www.egeszsegkalauz.hu/anyagcsere/), lényege a szervezetben a húgysav kóros felhalmozódása. Ez a vérben is mérhető értéket jelent. A zavar eredete kétféle lehet: túlzott mértékű termelődés – vagy csökkent ürülés.
A köszvény lehet elsődleges, tehát maga a húgysavszint a betegség lényege, amely esetleg egyéb enzimhiányokkal, csökkent enzimműködésekkel is rokonítható. A másodlagos köszvény egyéb betegségek kísérőtünete: pl. hematológiai betegségek, rosszindulatú daganatok, kemoterápiás kezelés, pszoriázis, vesebetegség.
Jellemzője a heves, akut köszvényes roham: általában egy ízületen, pl. a lábfej nagyujj legalsó ízületén. A roham és a gyulladás lázzal is járhat, a bőr feszes, sötétvörös, később viszketés, hámlás is jelentkezik. A folyamat ismétlődés esetén tartóssá, krónikussá válhat, ilyenkor lerakódások jönnek létre az ízületekben, porcokban, csontokban. Az ízületekben és a köszvényes csomókban urátkristályok észlelhetőek.
A köszvény kezelése gyógyszeres úton gyulladáscsökkentőkkel, fájdalomcsillapítókkal lehetséges, roham esetén ágynyugalom javasolt. A rohamok közötti időszakban pedig húgysavcsökkentő szerek és purinszegény diéta alkalmazása szükséges.
Köszvény-diéta
Mint az egészségügyi portálon írják, jellemző megjelenési formája a köszvényes rohamnak a „disznótor-betegség”, amikor a jóízű és erős disznótoros vacsora után alakul ki a roham. Az érintett ízületek a boka, térd, csukló és könyök lehetnek.
A diéta megelőző jellegű, tehát fő célja, hogy roham ne alakuljon ki, és gátolja meg a későbbi vesekövességet is. Az alapvető törekvés az étrendben a purinok mennyiségének csökkentése.
Dr. Székely Gábor
Egészségkalauz
Mik a purinok?
Természetesen számos vegyületben előfordulnak. Megtalálhatóak a húgysavban, koffeinben, fehérjéket alkotó nukleinsavakban. A legrégebben ismert purinszármazék a húgysav. Előfordul a marha, a sertés, a baromfi, a hal, tengeri állatok húsában. A zöldségek közül tartalmazza pl. a spárga, karfiol, spenót, gomba, zöldborsó, lencse, bab. A normál táplálkozással napi 600-1000 mg purint fogyasztunk.
Alapelvek a diétához
– Magasabb húgysavszint, tünetmentes beteg: 300 mg/nap alatti purinmennyiség, zsiradékok csökkentése, alkoholfogyasztás erős korlátozása, folyadék napi 2-2,5 liter.
– Heveny köszvényes roham: szigorúan purinszegény diéta, 100 mg/nap alatti bevitel, zsírszegénység, alkoholtilalom. Folyadék napi 2,5-3 liter.
– Krónikus köszvény esetén: (tartósan magas húgysav, vesekövesség) 200 mg/nap alatti purinszint, zsírszegény diéta, alkohol nem javasolt, folyadék napi 2,5-3 liter.
Az élelmiszerek, ételek purintartalma
A hatásos diétához érdemes tudni, melyik élelmiszerek kerülendőek:
– Igen magas purintatalom: szalonna, tonhal, libahús, tőkehal, máj, vese, makréla, ürücomb, fogoly, galamb, pisztráng, pulyka, borjú, szarvas(hús).
– Mérsékelten magas purintartalom: spárga, sertés-, marha- csirkehús, rák, kacsa, sonka, lencse, gomba, nyúl (marha)nyelv, spenót.
– Purinmentes, ill. alacsony purintartalmú: kakaó, kávé, tej, tea, gyümölcslé, vaj, kaviár, sajt, gabonafélék, gyümölcsök, főzelékek, borsó, magvak, cukor, édességek.
Milyen étrend javasolt?
– Alkalikus hatású ásványvizek (parádi, balfi)
– Az első „főzővizeket” el kell önteni
– Bő folyadékbevitel
– Magas purintartalmú ételek kerülése
– Előnyben: tej, tejtermékek, gabonatermékek, főzelékek, zöldségek, gyümölcsök
Mintaétrend köszvény esetén
Az étrendi minták köszvényes roham esetén alkalmazhatóak, 100 mg alatti purintartalommal.
– Reggeli: 200 ml kefir, 2 dkg zalai, 10 dkg kenyér
– Tízórai: 2 db alma
– Ebéd: zöldbableves, rakott kel, gyümölcslé
– Uzsonna: 2 dl tejeskávé, 1 db korpás kifli
– Vacsora: lecsó, 1 db virsli, 7 dkg kenyér
(purintartalom kb. 94 mg)
– Reggeli: 2 dl tejeskávé, 8 dkg kenyér, lekvár
– Tízórai: narancs
– Ebéd: zöldségleves, vagdalt, tökfőzelék, piskóta
– Uzsonna: grapefruit
– Vacsora: 4 dkg sajt, 2 dkg gépsonka, 10 dkg kenyér, zöldpaprika
(purintartalom: 75,6 mg)