Egyperces

2018.05.29. 14:38

Akár 70-80 évig hű társaink, és még beszélni is megtaníthatók

Miskolc - A miskolci Szinvapark legkülönösebb lakói a papagájok mindenféle fajtái.

Miskolc - A miskolci Szinvapark legkülönösebb lakói a papagájok mindenféle fajtái.

Nemes István és lánya, Nikolett egyaránt különleges madarak tenyésztésével, tartásával foglalkozik. Az egzotikum mellett, ragaszkodásuk és intelligenciájuk teszi vonzóvá ezeket az állatokat – vallják. Feltűnő, hogy az állatkereskedésben szabadon mozognak, mégsem szöknek el. Nemes Nikolett a gyakori törődést tartja a legfontosabbnak.

Napi szinten törődik velük

„A papagájok megszokják a helyüket és jól érzik itt magukat, a korlátnál tovább soha nem mennek. A csibéket a tenyésztő már kétnapos korában elveszi az anyjától és ő neveli fel kézzel. Aztán három hónaposan lesznek önállóak, és úgy adja el, hogy már teljesen szelídek. Onnantól kezdve napi szinten törődni kell velük, mert lelkileg nagyon sérülékenyek. Kicsit ki kell venni őket, beszélgetni velük, ott lenni körülöttük. Nálunk az első madár, Tötyi folyamatos odafigyeléssel körülbelül egy év múlva szólalt meg először.

A tartásukhoz egy nagyobb kalitkára van szükség, azon kívül zöldségeket, magokat esznek. Általában kisgyermekes családok érdeklődnek a papagájok iránt és összességében, akik megengedhetik maguknak, mert egy ilyen madár több százezer forintba kerül.”

Az ausztrál galambok

István gyermekkora óta tudja, hogy állattenyésztéssel szeretne foglalkozni. „Először egy hullámos papagájom volt, ami nagyon megtetszett. Vettem mellé egy párt és berendeztem nekik egy odút. Elkezdtek szaporodni, aztán a sikerélményen felbuzdulva komolyabb fajokkal próbálkoztam, így apránként kialakult, hogy tenyésztő lettem” – mondja. A madaraknak, amennyire lehet, a természetes élőhelyükön tapasztalható körülményeket szükséges visszaadni.

„A kakaduk Ausztráliából származnak, ahol csapatokba verődnek, és az emberekkel úgy viselkednek, mint nálunk a galambok. Ők az itteni hőmérsékletet, a mínuszokat is el tudják viselni. A tartásuk ilyen szempontból egyszerűbb, mert ki lehet őket tenni a szabad ég alá. Viszont csak hat-hét évesen válnak ivar­éretté, ezért valamivel többe kerülnek.

Dél-afrikai madarak

A jákópapagájok dél-afrikai madarak, ők nem bírják annyira a hideget, csak tavasztól őszig lehet őket kint tartani. Tenyésztésük ugyanaz, mint a kakaduké, azaz egy évben egyszer vagy kétszer költenek, és két-három fiókát nevelnek, de abban mások, hogy egész életükre választanak párt maguknak. Viszonylag náluk is sokat kell várni a költésre, mert háromévesen lesznek ivarérettek” – tudtuk meg a tenyésztőtől.


Kislexikon

Kakadu

Középnagy-nagy testű papagájok, testméretük 30–60 centiméter, testtömegük: 300–1200 gramm, fejükön bóbitát viselnek, melyet tetszés szerint tudnak mozgatni. Csőrük rendkívül erőteljes. Felső és alsó kávájukon fogszerű bemetszés található. Az alsó káva szélesebb, mint a felső, így alkalmas kemény héjak feltörésére is. Lábukon négy ujjuk van, kettő előrefelé, kettő pedig hátrafelé áll, így kiválóan alkalmas az ágak megragadására. Kiváló hang- és beszédutánzó képességgel rendelkeznek.

Jákópapagáj

Testhossza 33 centiméter, szárnyfesztávolsága legfeljebb 70 centiméter, míg testtömege legfeljebb 490 gramm. Tollazata a hátán és fején sötétszürke, a hasán és a szeme körül világosszürke. A farka élénkpiros. A felső csőrkávája egy ízület segítségével a fejtől függetlenül is mozgatható; alsó csőrkávája előre-hátra mozdítható, így széleit a csőr felső részének keresztbordáin élesítheti. Mindkét külső ujja hátrafelé áll, a középsők pedig előre, így markoló szerszámként tudja használni őket.

Hullámos papagáj

18 centiméteres hosszával a legkisebb faj a laposfarkú papagájok közül. A vadon élő alak zöld színű. Fejének elülső része sárga, fejének alsó részén egy nagy kerek folt található, torkán pedig egy sor ovális fekete folt van. Háti felületén a fekete alapszínű tollak sárgán szegélyezettek, ami jellegzetes hullámos rajzolatot ad a madárnak, amiről a nevét is kapta. Farka 9-10 centiméter hosszú, zöldeskék, a külső tollak szegélye sárga. Csőrén levő jellegzetes viaszhártyájának színe a madár nemére utal. Ivarérett korban a hímek viaszhártyája kék színű, a tojóké barnás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!