Egyperces

2010.07.13. 13:35

Hóbagoly született a kánikulában

<p>A legnagyobb hőségre időzítette érkezését a hóbagoly fióka a Fővárosi Állatkertben. Az új jövevény a múlt hónap közepén bújt elő a tojásból, és most mutatkozott be a nagyközönségnek.</p>

A hóbagoly-csemete világra jövetele különleges eseménynek számít, hiszen a sarkkör mentén fészkelő faj csak a legritkább esetben szaporodik a mi éghajlatunkon. Összesen négyszáz hóbagoly él állatkertben a világ száz pontján, de az elmúlt egy évben egyetlen intézményben sem sikerült egészséges fiókát felnevelni - mondta el a Független Hírügynökségnek Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője.

Bár kánikulára időzítette a szaporodást a hóbagoly-pár a Fővárosi Állatkertben, a Kisszikla oldalában kialakított és a jegesmedvék szomszédságában található röpdéjüket úgy tervezték meg, hogy hűvös, árnyas és szellős legyen. A fióka nemét egyelőre nem tudni, így még el sem keresztelték. Annyi azonban biztos, hogy neve H betűvel kezdődik majd, hasonlóan szüleihez: Hedvighez és Harry-hez.

A hóbaglyok egy életre választanak párt



A hóbagoly Észak-Amerika, illetve Eurázsia sarkkör menti területein őshonos. Viszonylag nagy testű fajnak számít, szárnyai fesztávja elérheti a 160 centimétert, súlya pedig akár a 3 kilót is. Alapvetően szürkületkor, éjjel aktív és kisemlősökkel, illetve madarakkal táplálkozik. A hóbaglyok egy életre választanak párt és nagyon gondos szülők: utódaik neveléséből mindketten kiveszik a részüket és harciasan védelmezik fiókáikat bármilyen veszélytől. A hóbagoly fehér, vagy fehér alapon tarka színű, a fiókákat azonban hamuszürke, pihés toll borítja.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!