Az egyik PPP-től már megszabadultak

Miskolc - Jelentős anyagi tehertől szabadult meg a Miskolci Egyetem.

Miskolc - Jelentős anyagi tehertől szabadult meg a Miskolci Egyetem.

A kormány kiváltotta az intézmény egyik PPP-konstrukcióját, amely a Zenepalota felújítását és bővítését szolgálta. Ebben az intézetben működik az egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézete. A kiváltásról szóló szerződést 2016 decemberében írta alá Deák Csaba, a Miskolci Egyetem kancellárja és Palkovics László oktatási államtitkár. Szerdán sajtótájékoztató keretében ismertették az illetékesek a részleteket.

Folytatódik

Solti Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszteri biztosa hangsúlyozta: a kormány egyik kiemelt célja, hogy stabil gazdasági helyzetbe hozza a felsőoktatási intézményeket. Ennek pedig egyik módja, hogy a kedvezőtlen PPP-konstrukciókat kiváltsa. Az elmúlt évben 12 intézmény esetében született erről megállapodás. A kiváltásokra 29 milliárd forintot fordított a kormány, a megtakarítás pedig 14 milliárd. Solti Péter jelezte: sok intézmény költségvetésének akár az 50 százalékát is kitette PPP-beruházások bérleti díja. 2017-ben további konstrukciók kiváltását tervezi az állam.

Deák Csaba kancellár ismertette: a Miskolci Egyetemnek 3 PPP-s beruházása volt. A Zenepalota, a kollégiumok felújítása és építése, valamint az E/7-es irodaépület. Ez évi 1,2 milliárdos bérleti díj megfizetését rótta az egyetemre. A Zenepalota PPP-s konstrukciójának kiváltásával azonban 220–230 millió forintos tehertől szabadul meg az intézmény.

Torma András, a Miskolci Egyetem rektora jelezte: a PPP-konstrukció nem más, mint a magántőke és az állami feladatok ellátásának összekapcsolása. Azonban mint kiderült, ez csak a befektető számára volt előnyös.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!