Edelény hírei

2018.09.11. 13:22

A hétvégéig még marad a kiállítás az edelényi kastélyban

Edelény - Az egykori Edelényi Királyi Járásbíróság székhelyén, az Edelényi kastélyszigeten a nyár folyamán nagy érdeklődés övezte a június 7-én megnyílt bíróságtörténeti kiállítást.

Edelény - Az egykori Edelényi Királyi Járásbíróság székhelyén, az Edelényi kastélyszigeten a nyár folyamán nagy érdeklődés övezte a június 7-én megnyílt bíróságtörténeti kiállítást.

Az érdeklődők megtudhatták, hogy az épületben több mint 120 éven keresztül miként működött a járásbíróság, megismerkedhettek az ott lakók történeteivel, valamint megtekinthettek érdekes, bíróságtörténetileg jelentős dokumentumokat, tárgyakat, emlékeket. Bár a kiállítás egész nyáron látogatható volt, az érdeklődők jelentős számára figyelemmel a szervezők további két héttel, egészen szeptember 15-ig meghosszabbították a tárlat nyitvatartását.

Itt működött

A Edelényi Szász-Coburg Kastély termei azonban nem csak a felnőtt korosztály számára állnak nyitva, a Miskolci Törvényszék dolgozói a fiatalokat is várják. A „Nyitott bíróság” program keretén belül kifejezetten a diákok részére szervezett tárlatvezetés során a Miskolci Törvényszék bírái és igazságügyi alkalmazottjai betekintést engednek a jelenkori, valamint az 1910-es évekbeli igazságszolgáltatás rendszerébe, bemutatva az Edelényi Királyi Járásbíróság történetét. A diákok hallhatnak Regula Ede, az edelényi rablógyilkos históriájáról, mely történeten keresztül a fiatalok megismerkedhetnek olyan fontos jogintézményekkel, mint az ártatlanság vélelme, és megtudhatják, miért törölték el a halálbüntetést. A történet végén a fiatalok kipróbálhatják az „esküdtszéki szavazóurnát”, és szavazhatnak Regula Ede bűnösségéről vagy ártatlanságáról.

ÉM

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!