HAINA program

2020.11.27. 09:57

Újabb hazai egyetemmel bővíti együttműködéseit a Huawei

A kínai óriásvállalat az Óbudai Egyetemmel kötött hosszú távú megállapodást.

Forrás: Huawei

Fotó: Tyukodi Laszlo

Közös, akkreditált, infokommunikációs és távközlési kurzusok indításáról írt alá megállapodást az Óbudai Egyetem és a Huawei Technologies Hungary. Az új együttműködés része az egyetem és a világ egyik legnagyobb technológiai cége között 2018 óta fennálló stratégiai megállapodásnak.

Prof. Dr. Kovács Levente, az egyetem rektora és Colin Cai, a Huawei Technologies magyar leányvállalatának ügyvezető igazgatója által aláírt szándéknyilatkozat kiterjeszti a felsőoktatási intézmény és a vállalat között 2018-ban létrejött partneri együttműködést.

A Huawei az új megállapodás szerint segít az egyetemen elindítani az úgynevezett HAINA (Huawei Authorised Information and Network Academy) programot, amely az egyetemi képzésen belül, választható, kreditpontokat érő tantárgyként, különböző piacképes szakismereteket, speciális kurzusokat nyújt majd a mérnökhallgatóknak.

Így például a

következő generációs mobilhálózatokkal, az 5G technológiával

kapcsolatos, vagy az iparágban használt legújabb hálózati eszközök felhasználásához köthető, továbbá

a Big Data és mesterséges Intelligencia témakörébe tartozó új lehetőségekről tanulhatnak

majd a diákok. A cég az egyetemen a HAINA témákat oktatók képzését és az oktatási anyagok mellett a gyakorlati ismeretek elsajátításához szükséges eszközöket adja, míg az oktatási intézmény az infrastruktúrát és a fenntartást vállalta.

A rektor az aláíráson kiemelte azokat az egyetemi infokommunikációs törekvéseket, és kutatási projekteket, amelyekben nemzetközi szinten is elismert sikereket ért el az oktatási intézmény. Köztük az egészségügyi robotikai és informatikai megoldások fejlesztése, mesterséges intelligencia alkalmazások kutatása és implementálása a szolgáltató és gyártóipar számára. A Huawei-jel kialakított együttműködés szempontjából különösen érdekes a városi mobilitás jellemzésére kifejlesztett keretrendszer, mely a vezetéknélküli kommunikációs hálózatokból származó adatok elemzésére épül.

Az Óbudai Egyetemmel korábban kötött szándéknyilatkozatunkat töltjük tovább tartalommal – mondta Colin Cai, a Huawei magyarországi vállalatának ügyvezető igazgatója.

A Huawei kezdetben az úgynevezett SEEDs hallgatói kínai tanulmányutakkal; az egyetemi kari Kandó Napok támogatásával igyekezett támogatni a hallgatókat és az oktatást. A most megkötött, HAINA-ra vonatkozó megállapodás hamarosan beinduló képzési moduljai viszont a legmodernebb ázsiai technológiákba vezetik majd be a hallgatókat és közelebb hozza az egyetemen tanított anyagot a piaci igényekhez.

Borítóképünk a megállapodás aláírásán készült

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!