Bulvár, celeb

2016.05.31. 17:42

Videó: „Mert minden balf... tárgyra rengeteg idejük van!” - Kiborult a BME oktatója a hallgatók tudatlanságán, mégsem rájuk dühös

Budapest - Az egyetem legendás fizika oktatója szerint a felsőoktatási rendszer arra kényszeríti az egyetemeket, hogy olyan tárgyat is tanítsanak a hallgatóknak, aminek nincs funkciója, így nem marad idő azokra, amire hatalmas szüksége lenne mindenkinek.

Budapest - Az egyetem legendás fizika oktatója szerint a felsőoktatási rendszer arra kényszeríti az egyetemeket, hogy olyan tárgyat is tanítsanak a hallgatóknak, aminek nincs funkciója, így nem marad idő azokra, amire hatalmas szüksége lenne mindenkinek.

Orosz Lászlót vagy kedvelik a hallgatói, vagy már az első héttől ki nem állhatják az óráit. Az elméleti fizika egyetemi alapjait oktatja a hallgatók széles rétegének, így szinte megkerülhetetlen jelenség, de mindenki teljesen tisztában van a tárgy fontosságával - derül ki a MarkmyProfessor hallgatói fórumról, valamint a lent közölt videó YouTube-kommentjeiből.

Négy éve egy belső videó készült Orosz egyik órájáról, mikor feltette a kérdést a hallgatóinak, hogy az adott számítást el tudják-e végezni, így az időt megspórolva haladhatnak az anyaggal. Mikor látta, hogy rendkívül kevesen tudnák megoldani és értelmezni a példát, kitört belőle a felsőoktatási rendszer kritikája.

Nem csinálom meg a megoldást... Sz...k az egészre!”

Mert minden balf... tárgyra rengeteg idejük van!”

Lépegető kutyaf... Ez is egy lehetséges. Azt is lehet programozni. Fölálljon meg ne álljon föl. Kétállapotú rendszer. És ha kisül a kondenzátor még az is benne van.”

Mondják a közgazdászok, nem halat kell adni az illetőnek, hanem meg kell tanítani halat fogni. Tehát Önöknek most hallal rakják tele a zsákjukat, ami két hónap után megrohad! Ahelyett, hogy halat tanítanának meg fogni magukkal. Ezt most nagyon eltúloztam, tudom nagyon jól.”

- panaszkodik Orosz, aki ezúttal nem a diákokra orrolt meg, hanem a felsőoktatási rendszerre.

Meglátása szerint kiváló, világszínvonalú oktatók vannak az egyetemen, ám a törvényben meghatározott rendszer arra kényszeríti az egyetemeket és az oktatókat, hogy az óraszámkeretük kitöltése miatt olyan tárgyak is a tantervbe kerüljenek, amelyek ugyan kapcsolódnak az anyaghoz, de nem a készségeket fejlesztik, hanem speciális tudást adnak. A probléma, hogy ez a tudás a folyamatos fejlődés miatt elavulhat, miközben az alapokra nem jutott idő, így sokkal nehezebben tudnak majd alkalmazkodni a már végzett hallgatók az új kihívásokhoz.

A felvétel 2012-ben készült belső használatra, ám egy felhasználó újra elérhetővé tette: még mindig érdekesség a tartalom aktualitása.

Forrás: eduline.hu | 444.hu.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!