Bulvár, celeb

2013.02.20. 09:13

Érdekességek a mai napról 02.20.

Ma 47 éves Cindy Crawford amerikai szupermodell. Ő is mint modell vált világhírűvé, egy kozmetikai világcég arca volt, majd igazi sztárpárt alkottak Richard Gere-rel, de később elváltak egymástól. 

Ma 47 éves Cindy Crawford amerikai szupermodell. Ő is mint modell vált világhírűvé, egy kozmetikai világcég arca volt, majd igazi sztárpárt alkottak Richard Gere-rel, de később elváltak egymástól. 

Ekkor próbált váltani, a kor bevált módszerét követve színésznői erényeket villantott egy akció filmben, ahogy Claudia Schiffer is. Ezután újra férjhez ment és ma két gyermek édesanyja.

223 éve halt meg II. József, a kalapos király, aki melléknevet azért kapta, mert 10 éves uralkodása alatt nem koronázták meg a magyar koronával. Ő, mint a Német-Római Birodalom császára uralkodott Magyarországon. Nevét, vagy inkább gúnynevét azért kapta, mert nem volt hajlandó alávetni magát a rendnek, miszerint fel kellett volna esküdnie az ország ősi alkotmányára.

Helyette a koronát egyszerű ékszerként a kincstárban őriztette. A trónon Mária Teréziát követte, és látta a Habsburg állam gyengeségét, s anyjához hasonlóan ő is arra törekedett, hogy megerősítse azt. Rendeletekkel kormányzott, a panaszosokat mindenütt meghallgatta rangjukra való tekintet nélkül. Meghirdette a vallási türelmet, ezzel teret adva a nem katolikus hívőknek.

169 éve született Munkácsy Mihály festőművész (Ecce homo, Krisztus Pilátus előtt, Golgota). Eredeti nevén: Lieb Mihály A magyarországi realizmus egyik legkiemelkedőbb egyénisége. 1844. február 20-án született Munkácson Lieb Leó Mihály és Reök Cecília gyermekeként. 1850: Előbb édesanyja, majd apja is meghalt. 1854-1858: Asztalos inasnak tanult Békéscsabán, majd a segédi bizonyítvány megszerzése után Aradra ment.

1860: Betegsége miatt kénytelen volt visszatérni nagybátyjához Gyulára, ahol először egy Fischer nevű helyi rajztanártól vett órákat, majd Szamossy Elek tanítványa lett. 1863: Megfestette első olajképét, a Levélolvasást. 1863-1864: Budapesten elnyerte a Képzőművészeti Társulat támogatását, lelkes pártfogókra talált Ligeti Antal és Than Mór személyében. 1865: Felvették a bécsi Képzőművészeti Akadémiára, ahonnan a tandíj befizetésének elmulasztása okán fél év múlva kizárták. 1866: Beiratkozott a müncheni Képzőművészeti Akadémiára, mestere Wagner Sándor volt. Ekkor készült a Vihar a pusztán.

1867: A Párizsi Világkiállításra utazott, ahol meghatározó hatást gyakoroltak rá Gustave Courbet művei. Elhagyta az akadémiát; megismerkedett Wilhelm Leibl német festővel. 1868: Düsseldorfban megfestette az Ásító inast. 1870: A Siralomház elnyerte a párizsi Salon aranyérmét. A képhez fotótanulmányokat készített. 1871: Párizsba költözött, ahol műtermet bérelt. 1872: Depressziós lett, öngyilkosságot kísérelt meg. 1873: Öt műve szerepelt a Bécsi Világkiállításon; barátjával, Paál Lászlóval Barbizonba utazott; az év végén elfoglalta új, igen előkelő műtermét.

1874: Házasságot kötött De Marches báró özvegyével, Cecile-lel, a Colpachról induló, a többek között Baselt, Genfet, Freiburgot, Milánót, Velencét, Bécset és Pestet érintő nászút egyik állomása Békéscsaba volt, ahol műtermet rendezett be, ekkor készült a Poros út I.. A Salonban kiállította a Zálogházat. 1876: Bemutatta a Műteremben c. festményt, ami új alkotói szakasz kezdete volt. 1878: A Párizsi Világkiállításon a Miltonnal szerepelt, amely révén új műkereskedővel került kapcsolatba Sedelmayer személyében, aki a képet Európa számos művészeti központjában bemutatta. 1881: Elkészült a Krisztus Pilátus előtt. 1882: Budapesten nemességet kapott Ferenc Józseftől. 1884: Befejezte a Golgotát.

1886: Megfestette Haynald Lajos kalocsai érsek, Liszt Ferenc, Paál László, majd amerikai utazása alatt többek között Wanemaker kisasszony portréját, valamint a Mozart halálát. 1887: Felkérték a bécsi Kunsthistorisches Museum mennyezetképének megfestésére, A reneszánsz apotheozisa 1890-ben került a helyére. 1891: Hozzáfogott az akkor épülő Parlament számára megrendelt Honfoglalás c. képhez. A műhöz különböző embertípusokról számtalan fotótanulmányt készített Magyarországon. 1893-ban fejezte be a munkát. 1896: Az elkészült Ecce Homot Budapesten mutatta be és részt vett a millenniumi ünnepségeken. Visszautazott Párizsba, ahol titkárával, Malonyay Dezsővel leltárba veszik a műterem állományát. Egyre romló idegállapota miatt először Baden Badenba, egy évvel később az endenichi szanatóriumba szállították. 1900. május 1-jén halt meg.

127 éve született Kun Béla politikus, aki 1919-ben a Tanácsköztársaság idején a kommün tényleges vezetője volt. Bár hivatalosan csupán a kül- és a hadügyi népbiztos volt, valójában ő vezette a kommünt. A Kommunisták Magyarországi Pártjának egyik megalapítója, s első elnöke, majd a magyar Tanácsköztársaság tényleges vezetője volt. A proletárdiktatúra bukása után Ausztriába menekült, ahol internálták. 1920-tól Moszkvában élt, részt vett a különböző magyar kommunista frakciók közötti vitákban. 1921-36 között a Komintern VB tagja volt. 1937-ben Sztálin utasítására letartóztatták, koncepciós perben halálra ítélték, és kivégezték.

51 éve az első amerikai űrhajós, John Glenn volt, aki földkörüli pályán keringett a Föld körül.

25 éves Rihanna barbadosi énekesnő, színésznő. Teljes nevén: Robyn Rihanna Fenty Grammy-díjas barbadosi énekesnő, dalszövegíró, producer, modell, színésznő, táncos, divattervező és Barbados tiszteletbeli kulturális nagykövete.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!