Bulvár, celeb

2012.01.10. 13:03

Ki képviseli hazánkat az Eurovízió 2012-n? Itt a lista!

Budapest, 2012. január 10., kedd (MTI) - Az előzsűri kiválasztotta azt a húsz dalt, amely közül a győztes májusban Bakuban Magyarországot az Eurovíziós Dalfesztiválon képviseli.

Budapest, 2012. január 10., kedd (MTI) - Az előzsűri kiválasztotta azt a húsz dalt, amely közül a győztes májusban Bakuban Magyarországot az Eurovíziós Dalfesztiválon képviseli.

"Százhetven pályamű, összesen 202 szerzemény érkezett a december 30-i határidőig a magyar dalversenyre. A kilenc tagú előzsűri előbb ötvenet választott ki közülük, majd húszra szűkült a lista. Az első elődöntő január 28-án, a második február 4-én lesz, a nemzeti döntő február 11-én. Mindhármat élőben, egy showműsor keretében közvetíti az m1" - mondta Rákay Philip, az m1 és az m2 intendánsa, a zsűri egyik tagja a keddi budapesti sajtótájékoztatón.

Mint elhangzott, mindkét elődöntőből négy dal kerül a nemzeti döntőbe, ezek közül hármat a négytagú zsűri (ebben Rákay mellett Wolf Kati, a tavalyi magyar induló, Csiszár Jenő rádiós és televíziós műsorvezető, valamint Rakonczai Viktor zeneszerző kapott helyet), egyet a közönség választ. A döntő első részében a nézők voksai döntenek arról, mely dal a kerül a végső négybe, majd a zsűri választja ki, melyik dal képviseli Magyarországot május 22. és 26. között az 57. Eurovíziós Dalfesztiválon az azerbajdzsáni fővárosban, Bakuban.

A versenyben maradt dalok húszas listáját Wolf Kati, az Eurovíziós Dalfesztivál tavalyi magyar indulója ismertette. Több szám előadója korábbi televíziós tehetségkutató versenyekről ismert, a szerzők között Krajczár Péter három dallal is szerepel. Rákay Philip értékelése szerint kiváló dalok érkeztek a pályázatra, nehéz volt kiválasztani a legjobb húszat. Az elődöntős szerzők, előadók többsége személyesen volt jelen a sajtótájékoztatón.

Az elődöntőbe kerültek

Molnár Tamás Lesz, ami lesz (előadó: Anti Fitness Club);

Vigh Arnold és Zsedényi Dániel Fans Will Be Friends (Bebe and the Charge);

Molnár Ferenc Caramel Vízió (Caramel);

Pál Gábor, Sándor Attila, Walkó Csaba, Behnam Lotfi Sound of Our Hearts (Compact Disco);

Dancs Annamari Feel (Dancs Annamari);

Palásti Kovács Zoltán és Fábián Julianna Like A Child (Fábián Juli és a Zoohacker);

Vizy Márton és Vigh Kristóf Európa, egy a szívünk (Gallusz Niki és Vizy Márton);

Szabó Zé és Johnny K. Palmer Back In Place (Gyurcsik Tibor);

Naughty Monkeys Learning To Let Go (Heinz Gabi);

Kállay-Saunders András, Szakos Krisztián és Burai Krisztián I Love You (Kállay-Saunders András);

Pras Michel, Roy Hamilton és Király Linda Untried (Király Linda & Ben & Viktor);

Jónás Barnabás és Kiss Gina Chasing Dreams (Kiss Gina);

Krajczár Péter, Pacsai Márk, Tabár István és Kökény Attila Állítsd meg az időt (Kökény Attila és Bencsik Tamara);

Vödrös Márton és Johnny K. Palmer Dance (Monsoon);

Pély Barna, Pál Eszter, Pál István és Fecske András István Open Your Heart (Pély Barna, Pál Eszter és Pál István "Szalonna");

Molnár Gábor Csillagok (Puskás Péter);

Krajczár Péter, Juhász Orsolya, Rozman Alexandra és Schilling Kolos Yeah OK! (Sophistic);

Krajczár Péter, Pacsai Márk, Tabár István Élek a szemeidben (Tolvai Renáta);

Szabó Zé és Molnár Tamás Nem kell végszó (Tóth Gabi);

Molnár Imre, Chris Landon és Taryn Murphy This Love (Veres Mónika "Nika") című dala.

A Magyar Televízió kisebb-nagyobb megszakításokkal 1991 óta közvetíti az Eurovíziós Dalfesztivált. Az idei düsseldorfi versenyen a magyar induló, Wolf Kati a Szerelem, miért múlsz? (What about my dreams?) című dallal a 22. helyen végzett.

A jövő évi, 57. Eurovíziós Dalfesztivált azért rendezheti Azerbajdzsán és a helyi közszolgálati televízió, mert idén egy azeri duó, Ell és Niki győzött Running Scared című dalával Düsseldorfban.

Az Eurovíziós Dalfesztiválon magyar zenész először 1994-ben vett részt: Bayer Friderika Dublinban negyedik lett. 1999 és 2004 között nem volt magyar induló, Magyarország 2005-ben a NOX nevezésével "tért vissza" a versenybe. 2006-ban ismét magyar résztvevő nélkül zajlott a megmérettetés, 2007-ben Rúzsa Magdi a 9. helyen végzett, 2008-ban nemzeti döntő keretében Csézy kapott lehetőséget a részvételre, 2009-ben Ádok Zoltán képviselte Magyarországot.

A jövő évi bakui fesztiválon olyan dalok indulhatnak, amelyeket 2011. szeptember 1. előtt nem publikáltak, és koncerten sem hangzottak el. Nem szerepelhet a versenyben feldolgozás, és a dalok legfeljebb három perc hosszúak lehetnek.

Az Eurovíziós Dalfesztivált először 1956-ban rendezték meg, a versenyt az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) szervezi, idén 43 ország képviselői vettek részt. A korábbi győztesek közül sokan világsztárokká váltak, köztük a svéd sikercsapat, az ABBA, a brit Cliff Richard, Olivia Newton-John vagy a Shadows együttes, az izraeli Ofra Haza és az egykor svájci színekben induló, kanadai Céline Dion.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!