Bulvár, celeb

2011.11.03. 12:26

Demes Tamás szerint csak most kezdődik a jövője

Másfél hónap távollét után az ukrajnai Kárpátalján élő Demes Tamás hazalátogatott szülőfalujába, Tiszasalamonba, ahol élményeiről és jövőbeni terveiről is mesélt, amiből kiderült: fogunk még hallani róla.

Másfél hónap távollét után az ukrajnai Kárpátalján élő Demes Tamás hazalátogatott szülőfalujába, Tiszasalamonba, ahol élményeiről és jövőbeni terveiről is mesélt, amiből kiderült: fogunk még hallani róla.

Hazaútja közben mindenütt rajongók vették körül: a budapesti villamoson, a Nyugati Pályaudvar újságárusánál, a vonatra való várakozás ideje alatt. Záhonyba érve pedig egy csapat táborozó gyerek rohamozta meg. Autogramokat kértek, közös fényképek készültek – élményeiről Tóth Viktor, a Kárpáti Igaz Szó munkatársa faggatta.

Újra otthon!

 

– Nagyon jólesett az a sok biztatás, szeretet, amit a hazaúton kaptam – mondja az X-Faktor felfedezettje. – Ahogy beléptem a kapun, úgy éreztem, mintha egy más világba csöppentem volna. Budapesten nyüzsgés vett körül, folyamatosan pörögni kellett, itt pedig csend és nyugalom van. Hiányzott már a család meghitt közege. Édesanyám a kedvenc ételeimmel, franciasalátával, rántott hússal és sült csirkecombbal várt. Jó volt újra a saját ágyamban aludni, itthon ébredni. A szobámban lévő X-Faktoros sarkot megpillantva végigfutott bennem az elmúlt időszak, s belegondoltam: te jó ég, mit értem el! Végre újra részt vehettem a hagyományosan közös családi ebéden. Meglátogattuk a szeretteink sírját.

Nem érzi kudarcnak

A tiszasalamoni fiatalember nem kudarcként, hanem sikerként értékeli az X-Faktorban való szereplését. Nagy álma vált valóra azzal, hogy élő adásban millióknak énekelhetett. A párbajdallal együtt háromszor. Eddig!

 

Tamás elárulta: a legjobb hat, esetleg négy közé várta magát. A kiesés ellenére sem bánta meg, hogy egy Cserháti Zsuzsa-dalt adott elő. A szerzőt Keresztes Ildikó választotta, a dalt, a Hamu és gyémánt-ot pedig ő, merthogy imádja. Végre magyarul énekelhetett, s megmutatta egy másik oldalát. Úgy véli, igenis számít, hogy az ember a saját anyanyelvén énekeljen. Megtette. Már csak azért is, mert nem tartja fairnek, hogy bárki úgy nyerjen meg egy magyar tehetségkutató versenyt, hogy egyetlen magyar dalt sem adott elő.

– A második élő show előtt egész héten éreztem, hogy szombaton valami történni fog – emlékezik vissza. – Kiesésre nem számítottam, ám azt sejtettem, hogy párbajozni fogok. De hogy Lil C-vel?! A párbajdallal meg akartam mutatni, s miközben énekeltem, hihetetlen erőt éreztem magamban. És először fordult elő, hogy elégedetten jöttem le a színpadról. Mindeközben tudtam, ha a mentorok elé kerülök, számomra véget ér a verseny. 

Mint mondja, nagyon sokan jelezték neki: ha az élő showban a párbajdalát adja elő, nem esik ki. Mégsem bánta meg a dalválasztást.

Nagy volt a nyomás

– A kiesés sokkot okozott?

– Elfogadtam a döntést, persze, a búcsú kicsit fáj. Most, a rockműsorban egy igazi zúzós dalt énekeltem volna, amivel egy újabb oldalamat ismerhette volna meg a közönség. De senkire sem szeretek mutogatni. Arra sem fognám, hogy Kárpátaljáról nem szavazhattak rám. Igen, mindenkit meglepett, hogy kiestem. Mégis azt mondom: ha már számomra befejeződött a verseny, a lehető legszebben búcsúztam. Nagy volt körülöttem a dráma, a hírverés, és persze nagy volt a sokk is. 

Mint mondja, hiába keltett felháborodást a kiesése, s nyíltak különböző klubok, hogy szavazzák vissza Demes Tamást az X-Faktorba, ez lehetetlen. Egyébként is, ő a tehetségkutatóval már így is csak nyert. Míg az ismertségért mások tíz-húsz évet dolgoznak, neki ehhez néhány hónap is elég volt. Megismerte Magyarország és a határon túli magyarság. Sok olyan üzenetet kapott, hogy nem csak Kárpátaljára várják, hanem Erdélybe és a Felvidékre is, merthogy Baricz Gergő mellett ő volt az egyik nagy kedvenc. A búcsút ezért nem a végnek, hanem egy új kezdetnek fogja fel.

Barátok közt 

Budapesten feszült ütemben telt az idő. Reggel énekpróbával indult a nap, s éjjeli egykor, kettőkor fejeződött be. Konditerembe kellett járniuk, hogy bírják a tempót, s akkor még ott voltak a forgatások, interjúk. Ám mint mondja, a pörgés minden pillanatát élvezte. A legprofibb sminkesek, sztájlisztok, fodrászok vannak a versenyzők körül, mint például Hajas László. Nagyon sokat tanult az énektanárától, Urbán Orsolyától, a koreográfustól, Szabó Tamástól, aki tavaly az April Projektet is oktatta. Flórián Kata stílusmester pedig az öltözködés szempontjából látta el hasznos tanácsokkal.

Tamás minden versenyzővel jó viszonyban van. Legjobb barátjának azonban Gergőt nevezte meg.– Próbálom a rajongóimat arra biztatni, hogy segítsék, hiszen a szavazáskor ő is abban a helyzetben van, mint én voltam – mondja Tamás. – Minden szavazat számít, a múlt héten öt (!) vokson múlott, kinek kell párbajoznia. Gergőben megvan a zene iránti alázat, lelkiismeretesség, tisztesség. Nem tagadom: neki szurkolok. Szombaton egy kicsit helyettem is kiállt a színpadra.

Jöhet a saját dal

Tamás tele van tervekkel, s szeretne minél többet színpadon lenni. A fejében már születtek dalszövegek, dallamok.

– A jövőm most kezdődik. Minél hamarabb saját dallal és videoklippel szeretnék előrukkolni – mondja. – Az X-Faktorra nagy figyelem irányul, és ha egy döntős saját szerzeménnyel áll elő, az is eseménynek számít. Erre egy hónap áll rendelkezésemre. Szükségem van egy jó dalszövegíróra, majd egy dalszerzőre. A mentorom, Keresztes Ildikó mellett Geszti Péter is azt ígérte, amiben tud, segít. Nem titkolta, szereti a hangszínemet és azt is, amit csinálok. Bízom benne, hogy a megígért támogatásuk nem sablonduma volt.

Karrierépítés – Magyarországon

Ahhoz, hogy tervei valóra váljanak, főiskolai tanulmányait el kell halasztania. Bár szeretne több időt tölteni idehaza, ezt most nem engedheti meg magának, hiszen tűzközelben kell maradnia. Tegnap Beregszászba utazott, hogy meglátogassa főiskolás barátait, s ma hajnalban ismét vonatra szállt, hogy visszatérjen Budapestre. Még számos interjú, forgatás vár rá, s készül a decemberi Aréna-koncertre. És ahogy említettük, el kell kezdenie a karrierje építését.

– Be kell látni, Kárpátalján kevés lehetőség van arra, hogy azt csináljam, amit szeretek – fejti ki. – Bár kövezzenek meg azért, hogy itt hagyom Kárpátalját, mégis el kell mennem. Csak így mutathatom meg: itt is vannak olyan álmodozó fiatalok, akik el akarnak érni valamit. És nem csak én vagyok ilyen.

Demes Tamás bízik benne, hogy jövőre ismét felbukkan valaki Kárpátaljáról, aki eléri ugyanazt, mint ő, vagy akár még többet is. Mert most már elhiszik, hogy igen: nekik, a kárpátaljaiaknak is sikerülhet – nyilatkozta a Kárpáti Igaz Szó-nak az ifjú énekes.

- Palkó István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!