BOON Sziréna

2019.05.03. 14:49

Függőben a függőhíd ügye

Miskolc, Sátoraljaújhely - Újabb tárgyalási napot jelölnek majd ki az ügyben.

Miskolc, Sátoraljaújhely - Újabb tárgyalási napot jelölnek majd ki az ügyben.

Helyszíni tárgyalást tartott a Miskolci Törvényszék csütörtökön délelőtt abban a közigazgatási perben, melyben a felperesek egy sátoraljaújhelyi kötélhíd építését engedélyező határozattal szemben éltek keresettel, kérve az építési engedély elutasítását.

Még nincs ítélet

A kereseti kérelem szerint a Sátoraljaújhelyen létesítendő kötélhíd építését engedélyező határozat jogellenes, mert a hatóság nem vizsgálta azt a körülményt, hogy a hídpálya lakóingatlanok fölött, illetve mellett haladna el. Másodsorban hivatkoztak arra, hogy a hatóságok jogellenesen jártak el azzal, hogy a hatósági eljárás egyes mozzanatairól nem szerzett valamennyi érintett tudomást, ezáltal megfosztva őket jogaik gyakorlásáról. A felperesek továbbá kifogásolták a hídfők építési helyének védett régészeti lelőhely státuszát.

Dr. Molnár Dalmától, a Miskolci Törvényszék sajtótitkárától megtudtuk, a csütörtöki tárgyalási napon a helyszínen megtekintették azokat az ingatlanokat, amelyek fölött a tervezett függőhíd áthalad, majd úgy döntött az eljáró bíró, további bizonyításra is szükség van, ezért ítélet nem született. A következő tárgyalási napot később tűzik ki.

Nem csúszik a beruházás

– A per lezárultáig nem kezdődhet el a híd építése – mondja Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere. – A beruházáshoz szükséges építési tervek még nem készültek el teljesen, hiszen egy ilyen projekt nagyon alapos előkészítést igényel, de így sincs csúszásban a híd építése.

Szamosvölgyi Péter két évvel korábban lapunknak elmondta, sokat várnak a majdan megépülő függőhídtól, hiszen az akár évi egymillióval több turistát jelenthet a városnak és a régiónak.

A beruházó Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. (MTÜ) két éve írta ki a sátoraljaújhelyi függőhíd tervezői közbeszerzését, amelyet a 345 méter magas Szár-hegy és a 360 méter magas Várhegy közé terveznek. A 700 méter hosszú és 1,20 méter széles hídon négy helyen kétoldali 60-60 centis kiszélesedéssel kiálló helyeket kell tervezni. A projekt mintegy 6 kilométernyi útfejlesztést is foglal magában.

A projekt bekerült a Tokajt, a Felső-Tiszát és a Nyírséget együttesen kezelő 101 milliárdos turisztikai fejlesztési programba. Sátoraljaújhely turisztikai attraktivitásának fejlesztésére 2,5 milliárd forintos támogatási keret áll rendelkezésre.

Az üggyel kapcsolatos kérdéseinket az MTÜ-nek is elküldtük, amint válaszolnak, közöljük az ő álláspontjukat is lapunkban.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!