BOON Sziréna

2017.01.09. 08:49

Uzsora és „boltocskázás” volt a csernelyi család fő jövedelemforrása

Csernely, Ózd - Megveréssel fenyegették meg a fizetni nem tudó családokat.

Csernely, Ózd - Megveréssel fenyegették meg a fizetni nem tudó családokat.

Többmilliós jövedelemre tettek szert uzsorából, zsarolásból, kényszermunkából azok a vádlottak, akikkel szemben az Ózdi Járási Ügyészség emelt vádat.

Kihasználták a rászorulókat

Dr. Miskolci László megyei főügyész tájékoztatása révén tudjuk, hogy egy csernelyi nő, fia, lánya és veje éveken keresztül zsákmányolták ki a szociálisan kiszolgáltatott helyzetben lévő családokat az Ózd környéki faluban.

A vádirat szerint a família évek óta fő jövedelemforrásának az üzletszerű pénzkölcsönzést és a „boltocskázást” tekintette.

A duplájáért adták

2011 és 2016 között több családnak adtak el különböző élelmiszereket a bolti ár duplájáért. Ennek ellenértékét egy hónap múlva 50 százalékos kamattal kellett megfizetni.

Mivel a családok egyetlen jövedelemforrása a gyermekek után járó állami juttatás és néha a közmunkáért járó bér volt, így rövid időn belül adósságspirálba kerültek, hiszen a teljes uzsorakamatot soha nem tudták kifizetni.

Tartozásuk egyre csak nőtt és egyre jobban rákényszerültek az uzsorás család által nyújtott újabb pénzbeli kölcsönökre.

A fizetési határidők közeledtével az uzsorázó família férfi tagjai rendszeresen megveréssel fenyegették meg az adós családokat. Volt olyan adós, akit arra kényszerítettek, hogy az rendszeresen tűzifát lopjon az erdőből és azt a házuknál fel is daraboltatták vele.

Az egyik családot magukhoz költöztették albérletbe, amiért szintén irreálisan magas díjat és kamatot követeltek. A fizetési határidőkor kilakoltatással fenyegették a végletekig kiszolgáltatott családot. Sok esetben banki gyors kölcsönt kellett felvenniük, hogy az uzsorát törleszteni tudják. A családok tartozása az évek alatt több százezrestől több milliós nagyságrendig halmozódott. A tényleges visszafizetésekből az uzsorás nő és családja több millió forinttal gazdagodott.

Börtön és vagyonelkobzás

Az ügyészség „uzsorabűntett, zsarolás bűntette és kényszermunka bűntette” miatt emelt vádat a két férfivel és két nővel szemben. Az előzetes letartóztatásban lévő vádlottak esetében börtönbüntetést, közügyektől eltiltást és vagyonelkobzást indítványozott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!