BOON Sziréna

2016.02.15. 10:36

Szocpolcsalók - A felhajtók nagycsaládosokat kerestek meg

Encs, Miskolc - Remélhetőleg hamarosan első fokú ítélet születhet az encsi ügyben.

Encs, Miskolc - Remélhetőleg hamarosan első fokú ítélet születhet az encsi ügyben.

Az első fokon tavaly decemberben már befejeződött miskolci „fészekrakó” ügyhöz hasonlóan mintegy másfél száz vádlottat sorakoztat fel, több tucatnyi ügyvédnek ad munkát és sok ezer oldalnyi peranyagot termel az encsi „szocpolos” ügy, amelynek tárgyalása az utóbbi hónapokban hetente több napot is igénybe vett a Miskolci Törvényszéken. A 2013 nyarán megkezdődött büntetőper bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett, jelentős kárt okozó csalás bűntette és más bűncselekmények miatt indult. Lapunkban figyelemmel kísértük a per helyzetét. Az elkövetők módszere Encs környékén ugyanaz volt, mint a korábban hasonlóan nagy vihart kavart taktaközi „szocpol” ügyben: felhajtók nagycsaládosokat kerestek meg, hogy a lakhatásukat segítő állami támogatást megszerezzék. A nevükben kitöltötték az igénylőlapokat és közbenjártak, hogy a bank elfogadja a kérelmeket, a helyi építési hatóság pedig kiadta a – később lakhatatlannak bizonyult – házakra a használatbavételi engedélyt.

A „szocpolos” csalások is rossz hírünket vitték

Nem kevés munkát adtak a Miskolci Törvényszéknek a megye több települését is érintő „szocpolos” és „fészekrakós” csalási ügyek. Közös sajátosságuk, hogy valamennyi ilyen feltárt bűneset a lakhatási feltételek biztosítását, illetve az otthon­teremtést célzó állami támogatások jogosulatlan megszerzésére irányult. Közös jellemzőjük a vádlottak kiemelkedően magas száma: a decemberben első fokon véget ért miskolci „fészekrakó” ügyben közel 300, a folyamatban lévő encsi „szocpol” ügyben félszáznál több a vádlott. Szintén az ügyek közös momentuma, hogy az ingatlanvásárláshoz vagy -építéshez, -építtetéshez vettek igénybe – jogosulatlanul – különböző állami támogatásokat, hiteleket: vagy „fészekrakó” program keretében nyújtott hitelt vagy „szocpol” támogatást. Valamennyi esetben a hitelt felvevők azt nem, vagy csak rövid ideig törlesztették. Mindkét ügynek nagy visszhangja volt az országos sajtóban és rossz hírünket vitték az országban.

A Miskolci Törvényszék tanácsa által még le nem zárt encsi ügyben a bűncselekmény célja állami lakásépítési támogatás jogosulatlan megszerzése volt, pénzintézeti hitel felvétele nélkül. Az encsi per bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett jelentős kárt okozó csalás miatt folyik. A vádlottak nagy része nem kívánt vallomást tenni a bíróság előtt, itt a nyomozás során tett nyilatkozataikat veszik figyelembe.


Encs, Miskolc - Volt, hogy utólag szétszedték a lakhatási engedélyt kapó lakóházat.

Encs, Miskolc - További gyanúsítások jöhetnek még az abaúji csalássorozat nyomozása során.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!