BOON Sziréna

2010.05.14. 15:10

Csak a látható rendőrségnek van visszatartó ereje

<p>Miskolc - Működik a háló: kevesebb bűncselekményt követnek el a közterületeken.</p>

Jelentősen csökkent a bűncselekmények száma a megyében a Közbiztonsági Háló bevezetése óta – adta hírül közleményében a megyei rendőr-főkapitányság sajtóirodája. A mellékelt statisztikai adatokból tényleg az derül ki, hogy az összes bűncselekmény főcsoportban legalább húsz százalékos javulást lehet tapasztalni. Eszerint nem csak a vagyon elleni bűncselekmények számában lehet ilyen mértékű javulást tapasztalni, de az ittas vezetések és a közlekedési bűncselekmények száma is legalább ilyen mértékben csökkent. A csalások számadatai alakultak a legjobban, itt kerek 50 százalékos javulást tapasztalhatunk.

Farkas József ezredest, a megyei főkapitányság rendészeti igazgatóját arról kérdeztük, minek tulajdonítja a statisztikai adatok alakulását. – Megmondom őszintén, engem különösebben nem foglalkoztatnak a statisztikák – mondta. – Sokkal jobban érdekel az állampolgárok közbiztonságérzete. Ebből a szempontból a Közbiztonsági Háló mindenképpen beváltotta a hozzá főzött reményeinket.

A rendőrség korábban is jó kapcsolatot ápolt a polgárőr szervezetekkel, a közterület-felügyelet munkatársaival, erdészekkel, mezőőrökkel, most csak annyi változott, hogy a közös akciókhoz forrást is kaptak – tudtuk meg az ezredestől. Elemzések után kategóriákba sorolták megyén településeit: a kiemelten veszélyeztetett hat helységben naponta, a veszélyeztetett 37 településen hetente három, a nem veszélyeztetettként nyilvántartott 315 helységben hetente legalább egyszer nagyobb szabású – ha úgy tetszik, demonstratív – akciókat szerveznek. Ezek a kategóriák nem állandóak, a helyiek – polgármesterek, társadalmi csoportok – ajánlásai és az adott bűnügyi helyzet alapján kerül be egy-egy település valamelyik kategóriába. Ehhez nem csak a közrendvédelmi erőforrásokat használják, sokszor a közlekedésiek és az igazgatásrendészet dolgozói is az utcán vannak, hiszen mindenkinek érdeke, hogy kevesebb bűncselekmény történjen, hisz ekkor az adminisztratív munkakörben dolgozóknak is kevesebb a munkájuk. „Ilyenkor fokozott üzemmódban dolgozunk”, jelentette ki Farkas József, aki a háló legnagyobb érdemének azt tartja, hogy a közterületi bűncselekmények, szabálysértések és a köznyugalmat leginkább zavaró cselekmények – például nagyobb családok kapás, kaszás, szamurájkardos vendettái – váltak ennek hatására egyre ritkábbá.

ÉM-SZP

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!