BOON Sziréna

2010.02.06. 13:09

Kinek kell télen téli gumi?

<p>Miskolc - Kötelezővé kell-e tenni a téli időszakban a téli gumi használatát?</p>

A fenti kérdés az Észak-Magyarország levelezőfórumán, az Agorán merült fel. Levelezőink általános véleménye az volt, hogy mindenképpen célszerű lenne az autósokat akár a jog eszközeivel is rászorítani, hogy hideg időben a jobb tapadási képességekkel rendelkező abroncsot használják, de olyan is akadt, aki egyenesen azt szorgalmazta, hogy engedélyezzék Magyarország közútjain a – most csak sport célokra használható – szöges gumikat.

Egyik állandó levelezőtársunk, dr. Komlóssy Attila – aki hisz a téli gumikban, mert már előtte is bicskázott be kamion az M1-esen, és a téli guminak köszönhetően megúszta az ütközést – felvetette: készítsünk egy körképet, hogy a nagyobb járműparkkal rendelkező cégek, szervezetek járműveiken milyen abroncsokat használnak.

Elsőként azt kérdezte, hogy a mi – azaz az Inform Média – céges kocsijainkon milyen gumik vannak és azoknak milyen az állapotuk? A választ a hóban-fagyban is autózó fotósaink egyike, Bujdos Tibor adta meg: a "mojo" autókon kimondottan jó állapotban lévő téli gumik vannak, már csak azért is, mert az ezeket vezető kollégáink nap mint nap számos közlekedési balesetet látnak – melyek közül nem egy abroncsproblémák miatt következett be.

Téli vagy négy évszakos?

Ha már bebizonyítottuk, nem csak prédikáljuk, de isszuk is azt a bizonyos vizet, lássuk, mi a helyzet mások háza táján. Bódi Zoltántól, a Miskolci Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság sajtószóvivőjétől úgy tudjuk, az összes, nem terepes járművükön téli gumi van és a járművek fel vannak szerelve hólánccal is. A tűzoltó járműveknek ugyanis gyakran olyan helyekre is el kell jutniuk, melyek egy átlagos autós számára megközelíthetetlenek, ráadásul a tűzoltóság folyamatosan figyelmezteti az autósokat a téli gumi használatára, meg arra, hogy legyen hólánc –vagy legalább valamilyen érdesítő anyag – a csomagtartóban. Hogyan venné ki magát, ha pont a tűzoltók nem használnának téli gumit? – kérdezte Bódi Zoltán.

Varga Zoltán, a Vám- és Pénzügyőrség Észak-Magyarországi Regionális Parancsnokságának sajtóreferense is arról számolt be, hogy a VPOP járművei téli gumival vannak felszerelve. Az Észak-magyarországi Regionális Mentőszolgálat műszaki vezetője, Kovács István viszont arról tájékoztatta lapunkat, hogy a mentőgépkocsik egy része téli, a többi jármű négy évszakos abroncsokat használ – de mindegyik fel van szerelve hólánccal is. Lakatos Anikó, a betegszállítással foglalkozó Borsod Mentő vezető szolgálatvezetője korábban azt mondta munkatársunknak, hogy a télies időjárás nem okoz fennakadást a feladatuk ellátásában, mert a járműveiket és munkatársaikat is felkészítették a télre. Dobi Tamás, a B.-A.-Z. Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztályának munkatársa úgy tájékoztatott, a rendőrség gépkocsijain téli gumit használnak a téli útviszonyokhoz.

Megtudtuk: az MVK Zrt. buszain is téli gumik vannak, a Borsod Volán járművein pedig vegyesen: "kiemelt helyközi (távolsági) járatainkat, illetve hegyvidéki járatokon közlekedő autóbuszainkat téli gumiabronccsal látjuk el a téli üzemre való felkészülés keretében. A többi helyközi járat és a helyi járatok négy évszakos gumiabronccsal közlekednek: saját gumifelújító üzemünkben minden év október 1-jétől M+S téli minta jellegű, négy évszakos gumiabroncsokat futózunk", tudatta szerkesztőségünkkel Ujj Zsuzsanna, a Borsod Volán Zrt. PR-munkatársa, aki hozzátette még: "A közlekedés során nyert több évtizedes tapasztalatunk szerint ez a gyakorlat a biztonságos közlekedéssel szemben támasztott elvárásokat kielégíti."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!