BOON Sziréna

2008.09.03. 17:57

Kétezer eladott vasúti vagon miatt nyomoznak

<p>Miskolc - Borsod-Abaúj-Zemplén megyei, miskolci szálai is van a "rejtélyes módon" eladott kétezer vasúti tehervagon ügyének. A rendőrség nyomozást indított.</p>

Jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel gyanúsítja a rendőrség a MÁV Cargo vezetőjét és két társát. A gyanú szerint egymilliárd forint kárt okoztak a vasúttársaságnak azzal, hogy kétezer, futásképes vagy kis javítással azzá tehető vasúti kocsit hulladékáron adtak el 2002-2003-ban. A nyomozás azután indult, hogy Szép Béla szocialista országgyűlési képviselő feljelentést tett a Legfőbb Ügyészségen. A politikus figyelmét az keltette fel, hogy a MÁV Cargo árufuvarozási korlátozást vezetett be Záhony térségére 2007. március 1-jétől. Kíváncsi volt a rendelkezés okára, és ekkor derült ki, hogy nincs elég kocsi, ugyanis a vállalat korábban kétezer vasúti kocsi selejtezéséről döntött, mondván, azok nem szükségesek a tevékenységéhez. A három érintett vezetőt őrizetbe vették és ma döntenek előzetes letartóztatásukról.

Nincs összefüggés

Kavalecz Imre, a MÁV Zrt. sajtófőnöke közölte, hogy a használt tehervagonok 2002-2003-ban történt leselejtezése és értékesítése kapcsán jelenleg zajló rendőrségi vizsgálat semmilyen módon nincs és nem is lehet összefüggésben a 2006. január elsejétől önálló társaságként ténykedő MÁV Cargo Zrt. működésével és a jelenleg folyamatban lévő értékesítésével. Természetesen a MÁV Zrt. – mint a MÁV Cargo Zrt. társaságainak jogelődje és így közvetett módon az eljárás tárgyát képező 2000 vasúti kocsi tulajdonosa – ahogyan eddig is, úgy a vizsgálat további szakaszaiban is együttműködik a nyomozó hatósággal.

A vagon-ügynek megyénket és a megyeszékhelyt érintő szálai is vannak, hiszen érintett benne a MÁV-Tiszavas Kft., valamint az É-D Vascentrum Kft., amely cég megvásárolta és hasznosította a 2 ezer vasúti vagont.

Kapcsolódó cikk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!