BOON Sziréna

2008.09.26. 07:11

Fémtolvajok – több száz millióra rúgnak a károk

<p>Miskolc – <A href="http://www.boon.hu/hirek/BORSOD-ABAUJ-ZEMPLEN/cikk/femtolvajok-miskolcon--penz-es-biztonsag-a-tet/cn/news-20080923-07513199">Előző cikkünkben</A> három szolgáltató, a MÁV Zrt., a Magyar Közút Kht, és a Miskolci Vízművek Kft. megdöbbentő adatait közöltük arról, mennyi pénzükbe kerülnek a fémtolvajok „ténykedései”. Most az ÉMÁSZ és a Magyar Telekom illetékeseit kértük, hogy mondják el: tőlük mit és milyen értékben lopnak a színesfém-vadászok.</p>

"A tolvajok elsősorban a transzformátorok és a szabadvezetékes hálózat színesfém elemeinek ellopásával, másodsorban a transzformátor olaj ellopásával okoznak jelentős kárt" – közölte Mészáros Sándor, az Észak-magyarországi Áramszolgáltató Nyrt. igazgatósági megbízottja.

"2007-ben az okozott kár 2006-hoz képest megduplázódott, 2008. első hat hónapja alapján a károkozás 2007-hez képest valamelyest kisebb mértékű." Mészáros Sándortól megtudtuk, hogy tavaly a vezetékekben 24 millió forint értékű kár keletkezett, ennek csaknem fele, tizenegymillió forint Borsodban.

Transzformátorokban pedig 209 millió forint értékű a veszteség. Ebből a borsodi tolvajok 82 millió forint kárt okozva vették ki a részüket.

"A Magyar Telekomnál idén kétszer történt jelentősebb károkozás bűncselekmény, azaz kábellopás következtében. Mindkettő azonos helyen, Budapesten" – tájékoztatott a Magyar Telekom kommunikációs igazgatósága. Arról informáltak, hogy egyik esetben harminchat, egy másik alkalommal pedig huszonegy távközlési törzskábel rongálódott meg. Ezért a területen egy ideig nem működött a vezetékes telefon- és internetszolgáltatás és a banki és bankkártya-elszámolási tranzakciókban is voltak fennakadások. Becslések szerint a kárösszeg a helyreállítások költségével és a kiesett forgalom értékével a két esetet együttvéve elérheti a 100-155 millió forintot is.

"A tömegessé vált kábellopások azonban valamennyi távközlési és más hálózatüzemeltető szolgáltatót károsítják, és a jelenlegi szabályozási környezetben számítani kell azok ismétlődésére. Ezért aktívan támogatjuk a kábellopások letörésére és a színesfém-kereskedelem átláthatóbb szabályozásának kialakítására irányuló hatósági, önkormányzati és vállalati kezdeményezéseket" – hangsúlyozta a kommunikációs igazgatóság illetékese.
Kapcsolódó cikkek:

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!