boon-sportoldal

2018.10.05. 18:30

Két hét múlva birkózó-világbajnokság

Miskolc - Már javában tart a vissza­számlálás: közeleg a budapesti felnőtt birkózó-világbajnokság rajtja.

Miskolc - Már javában tart a vissza­számlálás: közeleg a budapesti felnőtt birkózó-világbajnokság rajtja.

Október 20–28. között a magyar fővárosra figyel a karfiolfülűek „klubja”. Már most biztos, hogy csúcsot dönt az esemény, hiszen legutóbb Párizsban csak hetvenöt ország hatszáztíz sportolója küzdött, addig Budapestre száztíz nemzet csaknem ezer versenyzőjét delegálják.

Tizenegy vébén

A Miskolcon élő birkózók közül, már ami az eredményességet illeti, Deák-Bárdos Mihály a csúcstartó.

– Versenyzőként harminc világviadalon, közte tizenegy világbajnokságon indultam – emlékezett hosszú és sikeres pályafutására a Miskolc Városi Sportiskola szakmai vezetőjeként dolgozó sportember. – Hozzáteszem, hogy volt négy olimpiám és tizenhárom Európa-bajnokságom is, de most ugye a vébéről szól a zene.

Arra a kérdésre, hogy melyik vébé maradt meg a legjobban az emlékezetében, a 120-130 kilóban szerepelt hajdani kiválóság így felelt:

– A 2001-es vb-nek New York adott volna otthont, de az akkor történt terrortámadások miatt lefújták az ottani rendezést. Húzták és halasztották az eseményt, amelyre végül Görögország ugrott be. Egy hónappal a világbajnokság előtt még sérült voltam és teljesen bizonytalan volt, hogy elutazhatok-e Patraszba, ahol végül ezüstérmet szereztem és ezt nagy sikernek tartottam. A második legemlékezetesebb vb-fellépésem Budapesthez köt: a 2005-ös rendezvényen megint a dobogó második fokán kötöttem ki. Természetesen nagy vágyam volt, hogy egyszer sikerüljön diadalmaskodnom, de ez nem jött össze, így ötszörös ezüstösnek mondhatom magam. Így jött össze: kihoztam magamból a maximumot, előfordult, hogy bírói tévedés áldozatául estem, mégsem vagyok elégedetlen, hosszú ideig tartoztam a világ élmezőnyéhez.

Minden idők

A DVTK-MVSI klubjában is dolgozó Deák-Bárdos Mihály most annak örül, hogy a műfaj egyre népszerűbb a Földön, erről árulkodnak a már említett előzetes számok.

– A hazai világbajnokság különleges a versenyzőknek, az edzőknek és a vezetőknek is – folytatta, majd hozzátette: – A Papp László Sportarénában különleges atmoszféra fogadja majd a szőnyegre lépőket. Kérem is a szurkolókat, hogy jöjjenek el minél többen és biztassák a mieinket. Sokan megkérdezték már tőlem, hogy milyen szerepléssel lennék elégedett. Mindenkinek a két korábbi, fővárosunkban rendezett vb számaival válaszoltam: 2005-ben hét, 2013-ban – ez volt a saját utolsó fellépésem – hat érmet gyűjtöttünk. Nagyon szeretném, ha a kötött- és a szabadfogású, valamint a női szakág együttesen elérné vagy felülmúlná az egykori összteljesítményeinket, az pedig mindent vinne, ha valakinek sikerülne aranyérmet kiharcolnia.

ÉM-KT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!