boon-sportoldal

2016.06.27. 15:03

Emődről indult a világbajnok

Budapest, Emőd - „Alacsony, vézna srác voltam, olyan igazi célpontja az erősebbeknek és ezt nehezen viseltem”.

Budapest, Emőd - „Alacsony, vézna srác voltam, olyan igazi célpontja az erősebbeknek és ezt nehezen viseltem”.

A napjainkban edzőként dolgozó Ambruzs Szabolcs már tiz­ennyolc évesen tagja volt az argentínai Mendozában világbajnokságot nyert magyar shaolin kung-fu csapatnak. Számtalan sikeres versenye, vb szereplése után az emődi sportoló kurzust vezetett a bécsi orvosi egyetemen, majd tanított a kungfu őshazájában, Kínában is.

Küzdő sportok

Sajátos motiváció irányította az emődi általános iskolás figyelmét a küzdő sportok felé.

– Alacsony, vézna srác voltam, olyan igazi célpontja az erősebbeknek és ezt nehezen viseltem”. Tanulás mellett Miskolcra járt edzésekre, miskolci középiskolás korában pedig hetente négyszer további edzésekre a hajnali három óra ötven perces postavonattal Budapestre. Tehetségét a híres hazai edzők hamar felfedezték. Ahhoz, hogy versenyekre, edzésekre járjon mutatós tanulmányi átlagot kellett felmutatnia. Mindez nem hátráltatta ambíciói megvalósításában sőt, ösztönző erőt adott a küzdelmekhez. Ma is vallja, annak, hogy valamit elérhessünk az életünkben, csak egy akadálya létezik, saját magunk gyengesége. A budapesti világbajnokságon öt kategóriában indult, s abból négyet megnyert, egy második helyezés mellett. Azt követően a thaiboksz-bajnokság első helyezése mellé utcai bajnokságban is megmérettette magát, abban is kivívta az első helyet. Full kontaktban és rövid fegyveres küzdelemben szintúgy versenyző társai fölé nőtt. Aktív pályafutását 2011-ben fejezte be, azóta számtalan bemutatóra hívták, Kínától Párizsig. Fájó pont az életében, hogy Los Angelesben financiális háttér hiánya miatt nem léphetett a küzdők közé.

– A hajnali utazásaim óráit Emődtől Budapestig a belülről való építkezésre fordítottam. Bizonyíthatom, hogy a gondolati, akarati tényezők állnak a későbbi, szinte elképzelhetetlen eredmények mögött. Ezt erősítette meg egy milliós „kisvárosban” kínai edzőségem is. Itthon részem lehetett színházi harci jelenetek koreográfiájának betanításában, ami tovább gazdagította az edzői palettát. A terápiásan felépített mozgást, annak mentális hozamait Ambruzs Szabolcs a félelmek leküzdésével bajlódó menedzserek számára összeállított foglakozásain is alkalmazza. A Fehér Tigris Shaolin Kung-Fu Egyesület elnöke oktatási intézményekben is tart edzéseket, szeptembertől pedig új, önálló iskolát nyit. A biztos egzisztenciális hátteret pedig kisebb vállalkozásai, mint például a szerencsi 100 forintos boltja jelenti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!