boon-sportoldal

2016.05.24. 15:21

Volt egyszer (?) egy dzsembori

Miskolc - Tíz napon belül két utánpótlás leány kosárlabda országos finálét is rendeznek a diósgyőriek.

Miskolc - Tíz napon belül két utánpótlás leány kosárlabda országos finálét is rendeznek a diósgyőriek.

A 2015/16-os U12-es leánykosárlabda-dzsemborit a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségével (MKOSZ) kötött megállapodás alapján a diósgyőri leánykosárlabda-utánpótlást működtető MITEKA alapítvány rendezte a múlt hét végén Miskolcon, az egyetemi körcsarnokban és a Fráter György Katolikus Gimnázium tornacsarnokában. Mivel egy éve a megyeszékhely ugyanezen két helyszínén az U11-es leánycsapatok találkoztak, így nagyon sokan egy évvel idősebben, tulajdonképpen visszatértek Miskolcra. A sok ismerős – gyerek, edző, utcák, szálláshelyek, éttermek – mellett viszont volt valami, ami nagyon új volt ebben az évben: a lebonyolítás. Ugyanis az MKOSZ döntése értelmében a gyermek korosztály évad végi zárórendezvényén nem helyezésekért küzdöttek a csapatok, és így ez nem egy klasszikus országos döntő volt, hanem sokkal inkább egy könnyed, késő tavaszi összejövetel, a szombat délutáni Barlangfürdő-látogatással együtt, persze úgy, hogy azért a kosárlabda volt a középpontban. A rendezvényen 16 csapat összesen 224 kis kosarasa vett részt. Péntektől vasárnapig mindegyikük, mindennap egy-egy meccset játszott, és a végén, a záróünnepségen mindenkit győztesként köszöntöttek, és mindenki aranyérmet vehetett át. Mivel a dzsembori lebonyolítási rendjének fő ismérve az volt, hogy az azonos sportszervezetből érkezett sportolók nem teljes egészében együtt, hanem keverten, négy-négy egységre osztva, három másik klubból érkezettekkel, ráadásul nem a saját edzőikkel alkottak csapatokat, így erre a hétvégére új közösségek alakultak, különböző fantázianevek alatt (Zöld Mutton, Narancs Lufi, Citrom Hunba, Sötétkék Drazsé, stb.).

Újszerű lebonyolítási rend

– Az újszerű lebonyolítási rend nagy kihívás elé állított minket, rendezőket. Nem gondolom, hogy saját magunkat kellene értékelnünk, de az elég kifejező volt, hogy az egyik klubvezető, edző, játékos legenda, aki bátran vállalkozik kritikai észrevételre, a rendezvény végén nemcsak hogy személyesen megköszönte a rendezést, hanem elégedettségét kifejezve még ajándékot is adott búcsúzóul. Az országos szövetség képviseletében a dzsemborira ellátogatott tisztségviselők, ahogy tavaly, így most is elégedettek voltak, köszönték a zökkenőmentes lebonyolítást, amely aligha sikerülhetett volna ilyen szintűre, ha nem partnerek ebben az edző kollégák és a legfontosabb szereplők, maguk a gyerekek is, akiknek ezúton is köszönjük, hogy itt voltak, hogy vendégül láthattuk őket – mondta Király Sándor, a MITEKA szakmai igazgatója.

A diósgyőri leánykosárlabda-utánpótlás vezetője arra a kérdésre, hogy a rendezvény elérte-e a célját, így felelt:

– Hogy az újszerűség jó-e vagy sem, most, hogy túl vagyunk az első ilyen rendezvényen, érdemes erről beszélni. Amennyire én tudom, ennek a lebonyolításnak az elindítója az volt, hogy tavaly rendeztek egy olyan utánpótlásdöntőt az országban, amelyen a lelátón lévő szülők egy része „eltévedt”, olyan hangulatot teremtett, amilyen nem való egyetlen utánpótlásmeccsre sem. Helyesnek tartom, hogy ennek gátat akarunk szabni, de nem biztos, hogy emiatt a szakmai munka csúcsát, egy országos döntőt kellene átszerkeszteni egy bulivá. Már csak azért sem, mert minden csapat egész évben harcol, hogy ott lehessen a döntőben, hogy csapatszinten bemutathassa, hogy mit tanult egy esztendő alatt. Hónapokon át formálódnak a csapatok Soprontól, Pécsen, a fővárosi csapatokon át Karcagig, Szolnokig, közben éles meccseket játszva, aztán amikor már mindenki a maga készítette kis tortájára a saját apró édességét akarja ráhelyezni, lesz belőle Sötétkék Drazsé vagy mondjuk Fekete Lufi. Merthogy ilyen csapatnevek alatt is játszottak a gyerekek. Azok, akik persze mindent megtettek a pályán az új csapatukért, mert a gyerekek már csak olyanok, hogy mindig nyerni akarnak, ha a nagypapával vagy a nagymamával kártyáznak vagy bármilyen más társasjátékot játszanak, bármekkora közösségben. Nem mondom, hogy nem, nincs szükség ilyen rendezvényre, mert a gyerekek, az edzők jól érezték magukat, de nekem az a személyes véleményem, hogy nem az év végi országos döntők helyett, hanem azt kiegészítve, annak felvezetőjeként.

Folytatás serdülővel

A diósgyőri kosárlabda-utánpótlást működtető sportszervezet az U12-es leány dzsembori megrendezése után újabb feladat előtt áll, ezen a héten csütörtöktől vasárnapig a serdülő (U15) leány kosárlabda országos bajnokság döntője is Miskolcon, a városi sportcsarnokban lesz. A nyolc együttes között van a DVTK-ÉLKSK gárdája is, és ebben a sorozatban nincs keveredés, itt a rendes szabályok szerint sportszervezetek küzdenek a végső helyezésekért.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!