boon-sportoldal

2011.09.04. 15:44

Női foci freestyle világbajnok Sajószentpéterről

A sajószentpéteri Szász Kittinek tapsoltak Csehországban, ő bánt a legjobban a labdával.

A sajószentpéteri Szász Kittinek tapsoltak Csehországban, ő bánt a legjobban a labdával.Prágában tartották augusztus 13-án az első nem hivatalos női foci freestyle világbajnokságot, amelyen a sajószentpéteri Szász Kitti szerezte meg az első helyet, miután a döntőben 4:1 arányban jobbnak bizonyult francia ellenfelénél. A 19 esztendős hölgy eredetileg a fiúk között indult volna, ám mert négy lány is jelentkezett a versenyre, a helyi szervezők rendeztek számukra is egy viadalt – ami az első volt a ,,gyengébbik nem" számára a világon.

– A labda iránti szeretetem régóta megvan, édesapám már nyolc évesen megtanított dekázni – vallotta be lapunknak Szász Kitti. – Igaz, hosszabb ideig karatéztam, ám egyszer, az egyik ismerősöm küldött nekem egy linket, amelyen a holland Soufiane Touzani trükközött. Annyira megfogott, amit láttam a monitor előtt ülve, annyira inspiráló volt, hogy elkezdtem.

Öt hónapja

Kitti – aki ekkor alig múlt tizenöt esztendős – letöltötte a videót, kivágta belőle a figurákat, azokat le is lelassította, és nekilátott a gyakorlásnak, első lépésben labda nélkül. Aztán a laszti is előkerült, az egyik sajószentpéteri, lakótelepi parkolóban sokan csak nézték, hogy mit művel...

Magyarországon még nem tartunk ott, hogy ne bámuljanak meg egy lányt, aki focizik, ráadásul freestyle-ozik – ismerte el, majd így folytatta: – Jó érzés, amikor sikerül egy-egy elem, de muszáj a többi, nehezebb trükkel is megharcolni. Most például van olyan, amit öt hónapja gyakorolok, ám még mindig nem megy... Van ilyen, hogy nem jön össze, de amennyiben folyamatosan, és eleget csinálja az ember, akkor előbb-utóbb sikerül fog. A másik, ami hajt, az a megfelelő motiváció, ami bennem megvan.

Napi két óra

Kittit gimnáziumi évei alatt hívták az iskolai csapatba is, de két alkalom után úgy látta, az nem az ő világa.

– Ennek az az oka, hogy a futás kevésbé az erősségem, és a labda is csupán néha van nálam. Cselezni azért imádok, és a technikásabb része megy a futballnak – tette hozzá mosolyogva a friss világbajnok, aki átlagban napi két órát edz, amelyik napszakban éppen ráér. Volt már úgy, hogy ki kellett hagynia egy napot, akkor a következőn bepótolta a kimaradt időt. Amint azt Kitti megjegyezte, ő az úgynevezett all-round stílust képviseli a freestyle-on belül, ami magyarra lefordítva annyit tesz, hogy a teste minden részét használja, a fejétől kezdve a sarkáig.

– Úgy érzem, az állva, lábbal végrehajtott trükkökben van még mit fejlődnöm, de a freestyle-ban nagyon sok kombináció van, a fiúk, szerintem, néha már az emberi teljesítőképesség határát súrolják.

Kitti következő nagy kihívása jövőre lesz, egy másik szervezet meghívásos világbajnoksága Kuala Lumpurban, a mostanitól több leány részvételével.

ÉM-MI

Madridban, Stockholmban

Eddigi pályafutásából talán arra a legbüszkébb Kitti, hogy áprilisban Madridban, a Bernabeu-stadion VIP-részen tarthatott bemutatót (a spanyol férfi freestyle-bajnokkal) a Real Madrid – Barcelona BL-mérkőzés előtt, szünetében, és végén. Legutóbb Diósgyőrbe, aDVTK - Siófok NB I-es meccsre is meginvitálták, ám mert korábban elígérkezett Svédországba, Stockholmba, egy fitnesz fesztiválra, nem tudott fellépni az Andrássy úton.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!