boon-sportoldal

2010.10.26. 16:09

Ötkarikás vizit, legendákkal

<p>Miskolcon jártak a Magyar Olimpiai Akadémia körvezetői, akik sportlétesítményeket is megnéztek.</p>

A megyeháza Szász-termében felcsattant a taps, amikor a hazai sportélet három legendás alakját mutatták be. Az ötkarikás bajnokok közül itt volt Mendelényiné Ágoston Judit vívó, Ambrus Miklós vízilabdázó és Gedó György ökölvívó. Dr. Ódor Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke adott tájékoztatást szűkebb pátriánk testkultúrájáról, Daragó Lászlóné megyei sportigazgató a szakszövetségek munkájáról számolt be, majd a csapat- és az egyéni sportokban elért helyi sikereket sorolta fel, végül a Magyar Diáksport Szövetség Mező Ferenc szellemi diákolimpiájáról szólt. 

25 éves a MOA

Jakabházyné Mező Mária, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára nagy érdeklődéssel kísért előadásában a szervezet november 28-ai emlékülésének előkészületeiről beszélt.
– Huszonöt esztendővel ezelőtt, 1985. november 28-án alakult meg a MOA – emlékeztette a múltra hallgatóságát, majd így folytatta: – A jubileum alkalmából minden sportbarátot szeretettel hívunk és várunk a Testnevelési Egyetem aulájába. A programon a tervek szerint jelen lesz dr. Schmitt Pál köztársasági elnök, a MOA első elnöke, aki huszonegy évig vezette a Magyar Olimpiai Bizottságot. Dr. Aján Tamásnak, a MOA jelenlegi elnökének köszöntője után Isidoros Kouvelos, a Nemzetközi Olimpiai Akadémia görög elnöke az olimpiai mozgalom térhódítását vázolja majd, aztán neves egyetemi tanárok és sporttörténészek elevenítik fel a Magyar Olimpiai Akadémia életének elmúlt negyedszázadát, hazai, valamint nemzetközi kapcsolatait. Nem marad majd el a hagyományos koszorúzás sem: megemlékezünk a világszerte máig ismert és elismert dr. Mező Ferencről, dr. Hepp Ferencről, dr. Csanádi Árpádról és Pierre de Coubertinről, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság megalakítójáról is.
Az ország minden részéből érkezett körvezetők miskolci látogatásuk végén megismerkedtek a városi sportcsarnokkal és a Jégcsarnokkal is.
-KT-

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!