boon-sportoldal

2010.02.03. 15:36

DVTK 100: V(W)anger Vilmos sírjánál

<p>Miskolc - Már legenda, hogy 1910. február 6-án a Vasgyár munkástermében megalakult a Diósgyőr-Vasgyári Testgyakorlók Köre (DVTK). Az alapító elnök sírját kerestük fel.</p>

Száz esztendeje az akkor jelenlévők a következőket választották be a tiszti karba: Vanger Vilmos (elnök), Ihring Antal és Waisz Árpád (alelnökök), Erdélyi Andor (titkár), Hamza István (pénztáros), Sárossy Lajos (intéző), Sebestyén Antal (ellenőr), Molnár Gyula (edző), Rozlozsnik József (kellékes) személyében.

A 91 éves korában, 1963-ban elhunyt Vanger (a sírkövön W-re „átütve” a V) Vilmos nejével, Csellár Matilddal pihen egy helyen a miskolci Vasgyári temetőben. A dvtk100ev.hu  Varga Lajos  információi alapján kezdte el a kutatást és Józsa István temetőgondnokság vezetőjének segítségével nemrégiben kiderítette a DVTK első elnökének nyughelyét.

Vanger Vilmos a Vasgyári temető „S” parcellájának 1. sorában, a 15-16-17-es számú sírhelyén helyezték örök nyugalomra. A szurkolók azon kérése, mely szerint a szombati centenárium a legendás elnök sírjának megkoszorúzásával, és megemlékezéssel kezdődjön nem lehet akadály. Igaz, a sírhelyet és környékét meg kell(ene) majd a 100 éves születésnapig takarítani a hótól.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!