Előrelépett a DVTK-nál Stefan Svitek

Miskolc - A magyar női kosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya lett a diósgyőri felnőttgárda vezetőedzője.

Miskolc - A magyar női kosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya lett a diósgyőri felnőttgárda vezetőedzője.

Stefan Svitek lesz az Aluinvent-DVTK NB I-es női kosárlabdacsapatának szakvezetője a 2017/18-as évadban, vagyis az, amiről lapunk a múlt héten elsőként hírt adott, realizálódott. A magyar női kosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya – aki ma utazik el nemzeti együttesünkkel a csehországi Európa-bajnokságra – augusztusban áll munkába a piros-fehéreknél.

Igent mondott

A szlovák állampolgárságú, magyar és német felmenőkkel rendelkező szakember nem az ismeretlenbe ugrik fejest, ugyanis a 2016/17-es évadban – leszámítva a lengyel CCC Polkowice euroligás csapatnál eltöltött néhány hetet – a diósgyőri kosárlabda-utánpótlásban dolgozott, az egyéni képzés és a belsőedző-továbbképzés volt a feladata. Azok után, hogy edzőként több magas szinten jegyzett női klubnál is dolgozott: a kassai Good Angels csapatával négyszer nyert szlovák bajnokságot, kétszer kupát, és folyamatosan az Euroligában szerepelt, míg a szintén szlovák MBK Ruzomberok gárdájával az Európa Kupában volt eredményes. Lengyelországban a Wisla Can-Pack Kraków vezetőedzőjeként kétszer nyert bajnoki aranyat, és ugyanennyiszer lett kupagyőztes, valamint az Euroligában is irányította ezt a csapatot is.

És hogy milyen körülmények között lett befutó az Aluinvent-DVTK csapatánál Stefan Svitek?

– Nem túl bonyolult: miután kiderült, hogy a csapat eddigi szakvezetője nem folytatja vezetőedzőként a munkáját, üres lett a kispad, új embert kellett keresni, és valószínűleg én éppen kéznél voltam – mondta a magyar válogatott szövetségi kapitánya, aki immár klubedző is. – Szabó Tamás, a klub vezetője feltette a kérdést, vállalnám-e a csapat irányítását, én pedig igent mondtam. Nem kellett sokat gondolkodnom, mivel itt dolgoztam az utánpótlásban, igazából tájékozódnom sem kell, hiszen ismerem a környezetet, az embereket, tudom, milyen közeg, mennyi szurkoló veszi körül ezt a csapatot, így igent mondtam.

Minél erősebb csapatot

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy milyen célokkal, tervekkel vág majd neki a következő nagy feladatnak – a csehországi kontinensbajnokság után – a DVTK új szakvezetője.

– Próbálunk minél erősebb csapatot összerakni, játékosokat igazolni, mert az elsődleges cél az, hogy jó kosárlabdát játszó, attraktív, modern, jó védekezésen alapuló csapatot építsünk, olyat, amely a szurkolóknak is tetszik – jelentette ki Stefan Svitek.

Azt is megkérdeztük a Diósgyőr új vezetőedzőjétől, hogy az eddig szerződtetett játékosok, Zele Dorina, Nagy Dóra, a cseh Tereza Pecková, az amerikai Kirby Burkholder és a lett Zenta Melnika mind olyanok, akik hasznos tagjai lehetnek az általa elképzelt együttesnek.

– Természetesen korábban egyeztettünk arról a diósgyőri klub vezetőjével, hogy milyen játékosokat szeretnénk a csapatba, hogy melyik posztra tudunk magyar játékost igazolni, és hová kell külföldit szerződtetni, és igazából az eddig bejelentett kosarasok mindegyikének az érkeztéről volt tudomásom – mondta Stefan Svitek, aki arra a felvetésre, hogy a létszámot még bővíteni kell, így reagált: – Természetesen, és még lesznek új érkezők. Tulajdonképpen egy teljesen új csapatot kell építeni, és ezt csak lépésről lépésre lehet. Nem egy szezonra tervezem az itteni munkát, de azt szeretném, ha már az első évben is jelentős játékerőt képviselő csapatunk lenne, és ezt lehetne folyamatosan tovább erősíteni.



Stefan Svitek sikerei edzőként

Európa-bajnoki résztvevő: Magyarország 2015, 2017

Szlovák bajnok: Good Angels Kosice 2008, 2009, 2010, 2011

Lengyel bajnok: Wisla Can-Pack Kraków 2014, 2015

Szlovák kupagyőztes: Good Angels Kosice 2008, 2010, 2011

Lengyel kupagyőztes: Wisla Can-Pack Kraków 2014, 2015

Az Év edzője Szlovákiában: 2012, 2013

Az U20-nál: három diósgyőri

Három diósgyőri is készül a magyar női U20-as kosárlabda-válogatottal a portugáliai Matosinhosban július 8–16-a között megrendezésre kerülő A divíziós Európa-bajnokságra. Magyar Gergely edzőként, a korosztály szövetségi edzőjének, Cziczás Lászlónak a segítőjeként, míg játékosként a most véget ért szezonban a felnőttcsapat keretéhez tartozott, többnyire az NB I/B-s diósgyőri együttesben szerepelt 20 éves irányító, bedobó Bach Boglárka, valamint a 16 esztendős magas-bedobó, center Kiss Angelika, aki a junior és kadet korosztályban volt csapata húzóembere.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!