Aluinvent-DVTK: Részfeladatok Isztambulban, Zalaegerszeg előtt

Isztambul, Miskolc - Megérkezett Törökországba, az évad utolsó nemzetközi tétmeccsére az Aluinvent-DVTK csapata. Munkatársunk helyszíni tudósítása Isztambulból.

Isztambul, Miskolc - Megérkezett Törökországba, az évad utolsó nemzetközi tétmeccsére az Aluinvent-DVTK csapata. Munkatársunk helyszíni tudósítása Isztambulból.

A női kosárlabda Európa Kupa D-csoportjának 6. fordulójában ma 16.00-tól Isztambulban a török Yakin Dogu Üniversitesi csapata vendége lesz az Aluinvent-DVTK együttese. A továbbjutás szempontjából sem nem oszt, sem nem szoroz egyik gárda számára sem ez a mostani meccs, ugyanis a pályaválasztó együttes már korábban bebiztosította továbbjutását a csoportkörből, az egyenes kieséses szakaszba, ahová a nyolc csoportgyőztes és a nyolc csoportmásodik kerül, míg a Diósgyőr ezen reményei már korábban elszálltak. Az sem kérdés, hogy a törökök első helyen lépnek tovább a kvartettből, ahogy az sem, hogy a DVTK az utolsó helyen végez, az összecsapás tétje annyi, hogy a hibátlan marad-e a Yakin, illetve, hogy sikerül-e a mostani évadban meccset nyernie a nemzetközi porondon a Diósgyőrnek.

Ez utóbbira meglehetősen kevés az esély. Annak ellenére, hogy az egyetemisták együttese hazája bajnokságában, 7 forduló után, a 14 csapatos mezőnyben csak az ötödik helyen áll, és hogy legutóbbi meccsén, pályaválasztóként, hosszabbításban 89-86-ra kikapott a Botas Spor gárdájától. Ugyanis a török bajnokság a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség európai szekciójába tartozó országok közül az egyik legerősebb, – ha nem a legerősebb, az oroszt megelőzve – ugyanis itt játszik a legtöbb topjátékos.

Maradva a Yakinnál: a török válogatottakon kívül játszik néhány külföldi, illetve honosított légiós, centerhelyen az amerikai-montenegrói Angelica Robinson és az amerikai-török Quanitra Hollingworth, hátvédként a svéd klasszis, Elin Eldebrink, bedobóként az amerikai Tiffany Carson, irányítóként, az immár magyar és amerikai kettős állampolgár, Courtney Vandersloot, és nem utolsósorban a magyar magas-bedobó, Vajda Anna. Utóbbi ugyan nem volt keretben a Botas Spor elleni bajnokin – nem úgy az előtte felsoroltak, akik közül a 26 percet kapott Eldebrink kivételével, mind 40 percnél is többet játszottak vasárnap –, de a múlt heti, Kassán lejátszott Európa Kupa meccsükön szóhoz jutott, a 69-65-re megnyert találkozón 15 perc játéklehetőséget kapott.

Tartoznak az ördögnek

Az Alinvent-DVTK szerdán reggel indult el az évad utolsó európai kupameccsére. Az utazás során az együttes szakvezetőjével való beszélgetést azzal kezdtük, hogy tartoznak az ördögnek ezzel az úttal...

– Minden versenysorozatot, amelyben elindulunk komolyan kell vennünk, az első perctől az utolsóig, és komolyan is vesszük. Sem a klub presztízse, sem a saját önbecsülésünk miatt nem vehetünk félvállról egyetlen mérkőzést sem. Még akkor sem, ha nyilvánvaló, hogy az Európa Kupának ebben a fázisában a továbbjutás szempontjából egyik csapat számára sincs tétje a mostani mérkőzésnek – mondta Miguel de Jesús López Alonso, aki arra a kérdésére, hogy milyen haszna lehet a Yakin elleni összecsapásnak, így folytatta: – Az Európa Kupa mezőny egyik legerősebb keretével rendelkező csapatának vendégei leszünk, és mint minden meccsen, így ezen is meglesznek a céljaink, olyan feladatokat igyekszünk megoldani, gyakorolni, amelyeknek a jövő szempontjából lehet jelentőségük. Egy nagyon erős kerettel felálló csapattal ellen játszani mindig egy jó tanulási lehetőség, jó alkalom arra, hogy a játékosok fejlődjenek, technikailag, taktikailag.

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy a múlt heti, a görög Olympiacos elleni, nagy különbségű, 35 pontos vereség után, a vasárnapi, Sopron elleni idegenbeli bajnokin mutatott teljesítményt, a szoros mérkőzésen elszenvedett 12 pontos vereséget, ami az önbizalom építését jól szolgálta, nem tépázhatja-e meg egy esetleges újabb nagy különbséggel elvesztett meccs Törökországban, a most vasárnapi, zalaegerszegi fontos bajnoki előtt.

– Más a magyar bajnokságban játszani, és megint más, egy európai élcsapat ellen – válaszolta az edző. – Nem a számszerű eredmény a legfontosabb a Yakin ellen, hanem az, hogy a részfeladatokat jól és hatékonyan végezzék el a játékosok, mert ez vezethet sikerre az esztendő idei utolsó mérkőzésén, vasárnap, a Zalaegerszeg ellen.

Az Aluinvent-DVTK Törökországban nem biztos, hogy mind a tíz kiutazott játékosára (Adamecz, Czank, Gorjanácz, Győri, Jovanovic, Horváth B., Szécsi, Tomlinson, Rasheed, Robertson-Warren) számíthat, ugyanis a vezetőedző elmondása szerint a sok apró gond mellett két játékosnak van némileg komolyabb sérülése, Rasheed at achillesével bajlódik, Gorjaécz pedig a vádlijával.

Utazás

A diósgyőri együttes szerdán reggel 5.15 perckor indult el Miskolcról, Törökország legnagyobb városa felé. A Budapestig tartott buszozás után háromnegyed órás késéssel szállt fel a csapatot szállító repülőgép Ferihegyről, de a levegőben ebből 15 percet sikerült ledolgozni. A gépen nemcsak a DVTK delegációja repült diósgyőriként, hanem négy piros-fehér drukker is (meg egy szabadságára utazó diósgyőri labdarúgó), így biztos, hogy ezúttal sem maradnak majd szurkolói támogatás nélkül Rasheed Ritáék. A bedobónak egyébként még a budapesti okmány-ellenőrzéskor egy kis meglepetésben volt része, ugyanis az egyik vámtiszt azzal fogadta, hogy csak akkor mehet tovább, ha készülhet kettejükről közös kép. Kiderült: a fotózást kezdeményező jó ismerőse Rasheed Rita apukájának, együtt járnak sporteseményekre és azért kellett neki a fotó, hogy elmondhassa a barátjának: találkozott a lányával.

Ismerős terem

Az Aluinvent-DVTK együttese 14 óra előtt érkezett meg a szálláshelyére, az európai reptérről az ázsiai kontinensre, a Boszporuszon át. A kosarasok a Volley Hotelben kerültek elhelyezésre, ahol nem meglepő módon elsőként egy röplabdacsapatba botlottak, az orosz Uralocska együttesébe, akik egy Bajnokok Ligája-meccs apropóján tartózkodnak Törökországban. Az ebéd és egy rövid pihenő után a csapat a meccs helyszíne felé vette az irányt, hogy ott a mai összecsapással megegyező időpontban edzésen vegyen részt. A Kadiköy Caferaga Spor Salonu belülről ismerős volt Szabó Istvánnak, a DVTK technikai menedzserének, és kiderült, hogy szinte napra pontosan 12 évvel ezelőtt, 2003. december 18-án már játszott itt Európa Kupa-meccset a diósgyőri női kosárlabdacsapat. Akkor a nyolc közé jutásért zajló csoportkör 2. fordulójában, a Fenerbahce vendégei voltak és 68-53-ra maradtak alul. Azóta belülről nem sokat változott a – kereken 1200 ülőhellyel rendelkező – csarnok, ahogy akkor sem volt, így most sincs angol wc a vendégegyüttes öltözőjében, csak a pottyantósként ismert alkalmatosság „üzemel”. De azért van pozitívum is, Imri Zsuzsanna a csapat masszőre vidáman újságolta, hogy az öltözőben van gyúrópad, ami nem számít általánosnak, mi több, a szállodai szobájában is elhelyeztek egy ilyen padot a vendéglátók, amire még nem volt példa.

A másfél órás edzés előtt a DVTK delegációjának tagjai a csarnokba érve magyar ismerősökbe botlottak: az ellenfél csapatának tagjai közül előbb a jövő évi Európa-bajnokságra való kijutásban nagy szerepet vállaló, néhány héttel ezelőtt magyar állampolgárrá is lett Courtney Vandersloottal futottak össze, majd Vajda Annával – ugyanis a Yakin éppen a Diósgyőr előtt fejezte be közös gyakorlását.

Vajda Anna és Szabó István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!