Aluinvent-DVTK: Csodák nincsenek, az erősebb győzött

Isztambul, Miskolc - Az évad utolsó nemzetközi tétmérkőzését is elveszítette a diósgyőri női kosárlabdacsapat.

Isztambul, Miskolc - Az évad utolsó nemzetközi tétmérkőzését is elveszítette a diósgyőri női kosárlabdacsapat.

A női kosárlabda Európa Kupa csoportkörének utolsó, 6. fordulójában, a D-csoportban lejátszott találkozón, csütörtökön délután a Yakin Dogu Üniversitesi vendége volt az Aluinvent-DVTK együttese. De ez a délután csak itthon volt az, a kétórás időeltolódás miatt Törökországban a meccs kora este, 18.00-kor kezdődött, és emiatt magyar idő szerint furcsa időpontokban zajlottak a meccs napi előkészületek: reggel 6-kor volt a reggeli, fél nyolckor kezdődött a délelőtti egy órás tréning, és tízórai időben költötték el az ebédet a diósgyőriek. Eközben szó esett arról, hogy az évad utolsó Európa Kupa meccsének napján megkapta azt a figyelmet a borsodi gárda, amire előzetesen számítottak, ugyanis a csarnokba délelőtt és délután is rendőri felvezetéssel, illetve kísérettel buszoztak.

A találkozót megelőzően másfél órával érkezett meg az Aluinvemt-DVTK delegációja a Kadiköy Caferaga Spor Salonu nevet viselő csarnokba, és ekkor azt tapasztalhatták, hogy nem kapkodták el a meccs előtti szervezési feladatot a hazaiak: éppen ekkor fejezte be egy utánpótláscsapat az edzését, és amikor 75 perccel a start előtt kijöttek egy kicsit dobálni a vendég sportolók, akkor kezdődött meg a terem takarítása, szerencsére nem vizes felmosással.

Egy órával a meccs előtt a hazai játékosok is kijöttek ráérezni a gyűrűre, és úgy tűnt komolyan veszik majd a meccset. Erre minden okuk megvolt, ugyanis a török bajnokságban kínos vereséget szenvedtek legutóbb, ráadásul hibátlanul akartak továbbmenni a csoportból, és a lehető legjobb kosárkülönbséget elérni, mert a csoportbeli eredményeik alapján kaptak párokat az Európa Kupa egyenes kieséses szakaszának első fordulójára az állva maradtak. A Yakin – Diósgyőr találkozó előtt az már tudott volt, hogy a spanyol Spar Citylift Girona mellett két török gárda, a Galatasaray és a Bellona AGÜ is vereség nélkül került a 16 közé, akik sorrendben +100-as, +108-as, +74-es kosárkülönbséggel zártak, így ahhoz, hogy a nyomukba eredhessen a Yakin a +68-ukról nagy különbségű győzelemben kellett gondolkodniuk. Már csak azért is, mert a múlt vasárnapi Botas Spor ellen elvesztett hazai bajnoki után a klub szinte teljes vezetése kilátogatott a meccsre, így volt kinek bizonyítaniuk az egyetemistáknak, hogy megérik a pénzüket, és hogy a legutóbbi vereségük csak kisiklás volt.

A klub vezérkarán kívül – finoman fogalmazva – nem mozgatta meg a közel 15 millió lakosú török metropoliszt ezt a mérkőzés, kb. minden százezredik itt élő tartotta fontosnak, hogy kijöjjön erre a meccsre. És nem utolsósorban négy diósgyőri szurkoló, akik egy kifeszített Korzó Boys drapéria mögött sorakoztak fel, és picit iróniával azt kiabálták belépőként, hogy „itthon vagytok, itthon vagytok”.

Szoros negyed

A mérkőzés eleje – ahogy azt várni lehetett – hazai fölénnyel indult, a második perc végén már 7-0 állt az eredményjelzőn, Hollingsworth faultos kosara, Robinson duplája és Carson beszédülős középtávolija után. De a folytatásban Jovanovic és Robertson-Warren centergóljai, és nem utolsósorban a védekezésben szerzett labdák felhozták a DVTK-t. 11-8-at követően a fantasztikus kezű Carson szerezte a meccs elő tripláját az 5. percben, majd 15-12-nél a kispadról érkezők váltottak ugyanilyen értékű dobást, Eldebrinknek Horváth B. válaszolt (18-15). Feltűnő volt, hogy mennyire levegősen védekezik a házigazda, az első faultjukat a negyed utolsó percében gyűjtötték be, ami ráadásul támadó hiba volt Hollingsworth-tól. És bár lehet, hogy ellentmondásosnak tűnik a kapott pontok alapján, de ebben a negyedben jól védekezett a Diósgyőr (20-17).

19-0

A második játékrészt még jobban, 9-0-s etappal indította a Yakin, és emiatt a 12. percben a vendégek szakvezetője időt kért. Ami után a DVTK kispadjáról mindenki pályára került, aki addig még nem volt fent, miközben a hazaiak előnye tovább nőtt. A 15. percben a Diósgyőr negyedbeli ötödik faultja után Hollingsworth értékesített egy büntetőt (35-17), majd Cakir közelijével lett 20 pont a csapatok között. Aztán a Yakin 19-0-s szériája végére tett pontot Rasheed, egy hármassal (39-20). De ettől még nem indult be a fehér mezesek ponttermése, az immár sokkal jobban védekező törökökkel szemben. Igaz, a játékrész vége a vendégeké volt, hiszen Tomlinson centergólja után, Szécsi az egyik támadóidő végén triplát vágott be (43-26).

Fordulás után

A harmadik menet elején Carson majdnem hármasára Rasheed egy teljes értékű távoli dobással válaszolt. A folytatásban ugyan megvoltak a dobóhelyzetei a vendég együttesnek, de a kísérletek célt tévesztettek, egészen addig, amíg Szécsi be nem vágott egy újabb hármast (51-32). De ekkortól ismét lefagyott dobásban a DVTK, és miközben harminc pontra nőtt a hazaiak fórja (62-32), izgalmat csak Hollingsworth verekedősbe húzó játéka hozott. Egy ilyen miatt megítélt sportszerűtlen hiba után, büntetőből szerzett góllal tett pontot Szécsi a 11-0-s széria végére, és ez is kellett hozzá, hogy visszajöjjön a negyed végére 30 alá a DVTK (64-35).

A záró játékrészben Vandersloot két gyors góllal nyitott, de a nemrég magyarrá honosított amerikai harmadszorra már nem célzott pontosan (69-35). Közel négy perc telt el a negyedből, amikor a DVTK is betalált, Rasheed szerzett faultos kosarat (71-39), majd a 36. percben Ciglar elfutása után nőtt 40 fölé a különbség, és ezzel, ekkor már a Yakin számított a csoportselejtező legeredményesebb csapatának (80-39). A hajrában egész pályás védekezéssel is próbálkozott a hazai gárda, de ez nem ment a DVTK ellen (84-43), így visszaálltak a sima védekezésre, és végül elsöprő, 47 pontos győzelmet arattak (93-46).

ÉM-BCS


Jegyzőkönyv

Yakin Dogu Üniversitesi BGD (török) – Aluinvent-DVTK

93-46 (20-17, 23-9, 21-9, 29-11)

Isztambul, 100 néző. V.: Dozai (horvát), Juras (szerb), Ciulin (román).

Yakin Dogu Üniversitesi BGD: Cakir (5), VANDERSLOOT (11/6), CARSON (16/9), HOLLINGSWORTH (19), Robinson (6). Csere: Eldebrink (9/3), Vajda (2), CAGLAR (19), Firat (2), Basaran (4). Vezetőedző: Zafer Kalaycioglu.

Aluinvent-DVTK: Czank (2), RASHEED (12/9), Szécsi (7/6), JOVANOVIC (10), Robertson-Warren (7). Csere: Gorjanácz (-), Tomlinson (5), Horváth B. (3/3), Adamecz (-), Győri (-). Vezetőedző: Miguel de Jesús López Alonso.

Kipontozódott: Jovanovic a 38. percben.

Zafer Kalaycioglu: – Ez egy nagyon nehéz csoport volt, ez már a soroláskor is látszódott, és ezt igazolja, hogy több szoros mérkőzés is volt ebben a kvartettben. Nekünk ma fontos volt a győzelem különbsége, és ezért keményen dolgoztak játékosaink. Gratulálok a Diósgyőrnek, bővebb rotációval rendelkező csapatom ellen is jól tartották magukat.

Miguel de Jesús López Alonso: – Gratulálok a Yakin csapatának. Nagyon nagy esélyük van arra, hogy megnyerjék az Európa Kupát, hiszen talán nekik van a legerősebb keretük a mezőnyben. Olyan játékoskeretük van, amely minden hibánkat büntette, mind támadásban, mind védekezésben. Vasárnap fontos meccs vár ránk, ezért igyekeztünk minél kiegyensúlyozottabban elosztani a pályán eltöltött időt a játékosok között.


Megérkezett Törökországba, az évad utolsó nemzetközi tétmeccsére az Aluinvent-DVTK csapata. Munkatársunk helyszíni tudósítása Isztambulból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!