BOON - PR cikk

2013.08.15. 11:32

Másfél milliárdos fejlesztés Kazincbarcikán

A Svájci Magyar Együttműködési Program támogatásával megkezdődött a „Kazincbarcika és vonzáskörzete munkahelyteremtő fejlesztése" című projekt.

Kazincbarcika Város Önkormányzata három kistérségi településsel karöltve 2013 és 2015 között egy 6,2 millió svájci frank, vagyis 1,5 milliárd forint összegű fejlesztési programot valósít meg. Ehhez a Svájci Hozzájárulás közel 4,9 millió svájci frankot, vagyis 1,2 milliárd forintot biztosít - hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amit augusztus 13-án tartottak Kazincbarcikán.

A nagyszabású program átfogó célja a közép- és hosszú távú munkahelyteremtés keretfeltételeinek megteremtése Kazincbarcikán és a kistérségben. A népességmegtartás érdekében történő fejlesztés alapelve, hogy a város és a kistérség közösségét mobilizálják; bevonják a meglévő szellemi tőkét a különböző programok megvalósításába; a kihasználatlanul álló ingatlanokat újrahasznosítsák, továbbá a kistérség egyedi értekeire fókuszálják a figyelmet. Stratégiai célként fogalmazódik meg, hogy a hátrányos helyzetű régióban az üzleti környezet fejlesztésével a munkahelyteremtést ösztönözzék, erősítsék a helyi identitást és a kazincbarcikai kistérség imázsát, megítélését. Ezen célok megvalósításához Kazincbarcika a svájci félben talált partnerre; a Svájci-Magyar Együttműködési Program általános célja teljesen összhangban van a kazincbarcikai projekt célkitűzéseivel. Svájcban ugyanis 2006-ban népszavazás döntött arról, hogy támogatják az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott országok felzárkózását ezen új tagországokon belüli, valamint a dinamikusan fejlődő EU-tagországokhoz viszonyított gazdasági és társadalmi egyenlőtlenségek csökkentése által.

 

A célok megvalósítása során - a három esztendő alatt - több alprojektre is sor kerül. A jelenleg kihasználatlanul álló volt Központi Általános Iskola épületében Üzleti Szolgáltató és Inkubációs Parkot alakítanak ki mintegy 4109 m2-en. Az inkubációs programba elsősorban informatikai szolgáltatásokat nyújtó, illetve kreatív és kézműves vállalkozásokat vonnának be, melyek komoly ösztönző hatással lesznek a munkahelyteremtésre, s várhatóan a mikrovállalkozások növekedésére. Ennek érdekében egy pályázati alap áll a vállalkozók rendelkezésére összesen 238,5 millió forint támogatási összeggel, mellyel érdemben is ösztönözni tudják új vállalkozások térségbe, Kazincbarcikára történő telepedését. A program során egyéb fejlesztések is megvalósulnak: modernizálódnak, megújulnak a közterületek; fesztiválok és színes kulturális, társadalmi rendezvények kapnak helyet a projektben, kiemelten a képzőművészet vonalán. A mottó a színesítés lesz, legyen szó akár építészetről, képzőművészetről, akár konferenciákról, találkozókról, zenei vagy gasztronómiai rendezvényekről, alkotótáborokról.

A svájci pályázati források lehetővé teszik, hogy az új térségi márkát, a Kolorcity-koncepciót 2013 és 2015 között képzőművészeti akciók, s évente egy-egy nagy-szabású összművészeti fesztivál tegye ismertté hazánkban, amely idén augusztus 19-étől szeptember 14-éig tart. Az I. Kolorfesztivál teljes programja letölthető innen: http://www.kolorcity.hu/downloads/kolorcity_programfuzet.pdf

Bővebb információ:

Kazincbarcika Város Önkormányzata

Telefon: +36-48/313-030

Web: www.imazsfesztival.hu

www.kolorcity.hu

www.svajcihozzajarulas.hu

www.nfu.hu/svajci_hozzajarulas

 

 

Fotó: Pálinkó Gábor

<iframe src="//www.facebook.com/plugins/likebox.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FKolorcity%3Ffref%3Dts&amp;width=300&amp;height=290&amp;colorscheme=light&amp;show_faces=true&amp;header=true&amp;stream=false&amp;show_border=false" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:290px;" allowTransparency="true"></iframe>

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!