Jegyzet

2021.10.04. 11:32

Határ

A miniszterelnöki bejelentés nyomán biztosra vehető a minimálbér lélektani – bruttó 200 ezer forintos – határra emelése a jövő évtől.

Pap Gyula

Forrás: ÉM

A szakképzetteket érintő kötelező bérminimum kialakítása azonban még várat magára.

A munkáltatói érdekképviseletek talán joggal várják az állami szerepvállalást, hiszen a termelékenység várhatóan nem bír lépést tartani a bérköltség-növekedéssel. Minél kisebb egy adott cég, a dolgozói annál nagyobb aránya keres ezen határok körüli összeget. A déli és keleti megyékben a legmagasabb az arány, a foglalkoztatottak közel negyedéről beszélünk. Főként a kereskedelmi, feldolgozó-, valamint építőipari vállalkozásoknál tevékenykednek minimálbért és garantált bérminimumot kereső munkavállalók. Ezenkívül a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás területén, valamint a szakmai, tudományos tevékenységet végzők dolgoznak a kötelező legkisebb bérekért.

Így egy meglehetősen széles réteget érint az intézkedés, és ott van még a bértorlódás elkerülése miatt szükséges több mint tízszázalékos átlagbéremelés is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!