Jegyzet

2021.05.23. 07:00

Pillangóhatás

Mióta az emberiség birtokba vette az egész Földet és globális civilizációt alakított ki, képes a teljes bolygóra hatást gyakorolni.

Detzky Anna

Ma már a saját bőrünkön tapasztalhatjuk például a klímaváltozás negatív következményeit. Viszont az általunk előidézett változás hosszú távú hozadékait képtelenek vagyunk felmérni. Amikor minden kézzelfogható bizonytalanná válik, csak a szemmel nem látható nyújthat kapaszkodót. Egyre jobban látszik, hogy nemcsak a minket körülvevő élővilágnak, hanem számunkra is már a túlélés a tét. Felértékelődik a rugalmasság és az alkalmazkodási készség és a jó hír az, hogy mindkettő fejleszthető.

A nagy átalakulásokat a történelemben mindig valami összeomlás előzte meg. Kérdés, hogy most hogyan jövünk ki belőle? Maradt-e még erőnk és időnk kijavítani a visszafordíthatatlannak tűnő hibáinkat és van-e, aki megbocsát? Lehetséges-e a homo sapiens bőrében a változás, vagy egy gyökeresebb átalakulásra van szükség? Talán a pillangó lehet a tanítónk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!