BOON - Jegyzet

2017.03.23. 14:05

Kérdőjel

<em>Januártól tiltakoznak a szakgimnazisták (korábban szakközépiskolásoknak hívták őket). De minek is?</em> <strong>Hegyi Erika írása</strong>.

Januártól tiltakoznak a szakgimnazisták (korábban szakközépiskolásoknak hívták őket). De minek is? Hegyi Erika írása.

Érveikkel, kéréseikkel egyelőre nem értek el semmit. Esélyeik egyre fogynak, hiszen néhány hét, és itt az érettségi. A szakgimnazistáknak pedig épp az érettségivel van problémájuk. Kötelezővé tették számukra a szakmai vizsgát úgy, hogy annak részletes leírását csak december végén ismerhették meg. Az előző évekből nincsenek tapasztalatok, nem tudják, mire számítsanak, ugrás a sötétbe. Az elmúlt héten már több mint háromezren nyilvánították ki aláírásukkal véleményüket a Tanítanék mozgalom oldalán elhelyezett petíción, hogy nem jó ez így.

Bár most még nem tudni, hogy valóban jogosak-e a félelmek, de bármelyik szakgimnazistával beszélgetek, mindannyian azt mondják, nem tudják pontosan, mire számítsanak. A tanáraik is csak annyit mondanak nekik biztatásként, nézzék át az összes tananyagot, ami a szakmához tartozik. Ez azonban hatalmas munka, hiszen van olyan szakma, amihez 5–6 tantárgy is kapcsolódik. És emellett ott vannak a közismereti tárgyak. Ha pedig valaki mégis más irányban tanulna tovább, mint eddig, választania kell egy 6. érettségi tárgyat is. Lehet, hogy mégis jogos a szakgimnazisták félelme?

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!