BOON - Jegyzet

2017.01.04. 13:44

Harmincöt

<em>A nagypolitikában minden előfordulhat. A hamarosan távozó Barack Obama elnök – az állítólagos hackerakciók miatt – harmincöt orosz diplomatát utasított ki az Egyesült Államokból</em>. <strong>Kolodzey Tamás jegyzete.</strong>

A nagypolitikában minden előfordulhat. A hamarosan távozó Barack Obama elnök – az állítólagos hackerakciók miatt – harmincöt orosz diplomatát utasított ki az Egyesült Államokból. Kolodzey Tamás jegyzete.

Kollégája, Vlagyimir Putyin a lépést provokatívnak minősítette, de kijelentette: nem terveznek válaszlépéseket, ezekkel nem terhelik a mélyponton lévő viszonyukat. Moszkvában el akarják kerülni, hogy végképpen a süllyesztőbe jussanak az orosz–amerikai kapcsolatok, ezért Putyin odáig ment, hogy a történtek ellenére boldog új évet kívánt a Fehér Háztól búcsúzó Obamának, majd meghívta az Oroszországba akkreditált amerikai diplomaták gyerekeit a Kremlbe.

Még különösebb volt Donald Trump reagálása. A megválasztott elnök a szájára sem vette elődje nevét, viszont megdicsérte Putyint, mondván: az oroszok első embere jól reagált a kiutasításokra, sőt „bedobta”, hogy január 20-tól minden másképpen lesz. Ezektől a szavaktól Moszkvában nem ájulnak el, mert pontosan tudják, hogy az egyelőre még körön kívül lévő Trump máshogyan beszél majd, miután beül irodájába. Utána vége az összeborulásnak, nyomban elővesznek néhány témát, például Szíriát és a Krím-félsziget ügyét. Mert a politikában nem a barátság, hanem az érdekek beszélnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!