BOON - Jegyzet

2016.09.25. 20:20

Múlt és jövő

<em>A mai napig őrzöm azt a hűtőmágnest, amit – úgy tíz éve lehetett – a gyerekeim bányásztak ki egy, a kocsonyafesztivál idején a Szinva teraszon felállított jégtömbből. Rajta a felirat: Miskolc, Európa Kulturális Fővárosa 2010. Megelőlegeztük a címet magunknak, aztán el kellett engednünk. Mert hiába égett mondhatni egész Miskolc lázban a felkészülés időszakában, hiába volt rá esély, hogy Miskolc legyen a kulturális főváros, végül Pécs nyert. A második helyen végeztünk, és a nyertes mindent vitt</em>. Hajdu Mariann jegyzete.

A mai napig őrzöm azt a hűtőmágnest, amit – úgy tíz éve lehetett – a gyerekeim bányásztak ki egy, a kocsonyafesztivál idején a Szinva teraszon felállított jégtömbből. Rajta a felirat: Miskolc, Európa Kulturális Fővárosa 2010. Megelőlegeztük a címet magunknak, aztán el kellett engednünk. Mert hiába égett mondhatni egész Miskolc lázban a felkészülés időszakában, hiába volt rá esély, hogy Miskolc legyen a kulturális főváros, végül Pécs nyert. A második helyen végeztünk, és a nyertes mindent vitt. Hajdu Mariann jegyzete.

Ma mindenki úgy emlékszik – nem csak az emlék szépíti meg a múltat –, hogy hatalmas társadalmi összefogás jellemezte a várost, pedig az elején alig valaki hitt a sikerben.

2022-ben újra magyar város viselheti egy éven át a címet. Most két település verseng a megyéből, Miskolc és Tokaj. Tokaj már most készül, tele vannak tervekkel, elképzelésekkel, ha a fele megvalósul, már jó lenne. A miskolci tervekről még semmi hír. Igaz, nincs még késő belehúzni.

Csak épp van némi kétség bennem. Annak idején pártállástól függetlenül dolgoztak a szakemberek, civilek, mindenki a sikerért. A mai puskaporos hangulatban – elég az önkormányzat közgyűlési ülésein elhangzó adok-kapokba belehallgatni – ez vágyálomnak tűnik. Ne legyen igazam!


Miskolc, Tokaj - Miért lehetne Tokaj Európa Kulturális Fővárosa? És Miskolc? ...És együtt? Interjú: Rudolf Mihály miskolci építésszel, a megyei építészkamara elnökével, Tokaj főépítészével.

Tokaj - Pályázatot írt ki Tokaj vezetése a logótervre – szabad a pálya!

 

Tokaj - Tokajban gőzerővel készülnek az Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázat elkészítésén.

Miskolc, Eger - Év végén írhatják ki az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) pályázatot. A közelben Eger is felkészült.

 

Miskolc, Tokaj - Miskolc és Tokaj pályázik az Európa Kulturális Fővárosa 2023-r

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!