Hirdetés

2021.11.23. 00:00

Babaváró hitel és leggyakoribb buktatói

Rengeteg az elérhető információ a babaváró hitelről, ennek ellenére néhány részlet mégis kérdéses lehet. A következőkben szeretnénk bemutatni a babaváró hitel leggyakoribb buktatóit. Nézzétek végig a kérdés listát, és vágjatok bele felkészülten az igénylésbe!

 

Játékos gyermek a családban

Fotó: unsplash.com

 

Házasok vagytok?

A hitelt Magyarország Kormánya kifejezetten kisgyermeket vállaló házaspárok számára alakította ki. Így a bank ettől nem tud eltekinteni az igénylés benyújtásakor. A babaváró hitelt tehát csak azután tudjátok igényelni, hogy házasságot kötöttetek.

Megfelel az életkorotok?

Bár a feltételek szerint már 18 éves kortól igényelhető a kölcsön, sok bank ezt szigorúbban kezeli, és elvárja a 21., akár 23. életév betöltését is. A jogszabály emellett kimondja, hogy a feleség életkora a benyújtás idején nem haladhatja meg a 41 évet. Ez alól csak a veszélyhelyzet miatti könnyítés képezhet kivételt, azaz aki ezen időszak alatt töltötte be 41. életévét, és a veszélyhelyzet megszűnését követő 30 napon belül benyújtja férjével együtt az igénylést, jogosult lehet a kölcsönre.

Van fennálló köztartozásotok?

Ha bármelyikőtök rendelkezik meg nem fizetett köztartozással, az igénylés ebben az esetben is elutasításra kerül. A babaváró hitel egyik alapfeltétele, hogy a pár egyik tagjának sem lehet állammal szemben fennálló tartozása, így azt az igénylésig maradéktalanul ki kell egyenlíteni

Szerepeltek a KHR negatív adóslistáján?

Ha csak egyikőtök is szerepel a KHR (régi BAR lista) negatív adóslistáján, addig nem adhatjátok be az igénylést, míg a tartozás nem került rendezésre a kölcsönkérelem benyújtását megelőző egy éven belül.

Rendelkeztek az igénylés időpontját megelőzően legalább 180 napos magyarországi munkaviszonnyal?

Amennyiben külföldről hazaköltöző házaspár vagytok, tudnotok kell, hogy az igénylés időpontját megelőző legalább 180 napban, csak magyar jogviszony fogadható el. Ez alól kivételt képez, ha az igénylő a benyújtás napját megelőző 180. napon még külföldi jogviszonnyal rendelkezett. Valamennyire engedékenyebb ekkor a jogszabály, de így is szükségetek lesz az igénylést közvetlenül megelőző 90 napban összefüggő magyar jogviszonyra.

Babaváró hitel igényléshez szükségetek lesz néhány dokumentumra

Fotó: pexels.com

 

Rendelkeztek a szükséges 3 éves TB jogviszonnyal?

A legtöbb házaspárnak komoly fejtörést okoz az összefüggő 3 éves társadalombiztosítási jogviszony felmutatása. Nagyon fontos a megfelelő időzítés, mivel a benyújtás időpontjában ezzel rendelkeznetek kell. Így könnyen előfordulhat, hogy bár nagyon szeretnétek beadni az igénylést, sajnos várnotok kell még vele, amíg nincs meg a folyamatos jogviszony. Jó hír azonban, hogy ezt elegendő teljesíteni csak az egyik adós részéről, valamint, ha csak hónapok hiányoznak, nincs más dolgotok, mint kivárni a 3 évet. A jelenleg hatályos jogszabály szerint ugyanis 2022. 12. 31-ig bármikor megköthető a kölcsönszerződés. Jogszabály alapján a következő jogviszonyok fogadhatók el:

  • Felsőoktatási intézményben nappali tagozatos hallgatói jogviszony
  • Magyarországi biztosított jogviszony
  • Külföldi TB jogviszony
  • Gyermekgondozási díj jogosultság ideje
  • Folyamatosnak tekinthető a jogviszony akkor is, ha abban nem több, mint 30 napos megszakítás van. Könnyítésként figyelembe veszik, ha valaki a veszélyhelyzet alatt veszítette el az állását. Amennyiben a veszélyhelyzet lejáratát követő 3 hónapon belül ismét munkába áll az illető, a veszélyhelyzeti időszak is beleszámít a folyamatos TB jogviszonyba.

    Reméljük, hogy ez az összefoglaló segít jobban átlátni a lehetséges buktatókat és segít a babaváró hitel minél könnyebb felvételében. Sok sikert kívánunk az igényléshez.

    A cikkben szereplő kölcsönt a Magyarország Kormánya által biztosított babaváró támogatással nyújtják a hitelintézetek.

    A magyar reformok működnek

    Fotó: Magyarország Kormánya

     

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában