Nagyvilág

2011.06.10. 15:28

Orosz-EU csúcs - Uniós garanciák esetén Moszkva feloldja a zöldségre elrendelt importtilalmat

<p>Moszkva&nbsp; (MTI) - Oroszország kész feloldani a hasmenésjárvány miatt az EU-ból származó zöldségekre elrendelt importtilalmat, amint az EU garanciát vállal ezek biztonságos voltára, és ehhez a szakemberek a lehető legrövidebb időn belül kialakítják a termékek biztonságát garantáló, megfelelő igazoló iratokat - mondta Dmitrij Medvegyev orosz államfő pénteken Nyizsnyij Novgorodban az orosz-EU csúcs befejeztével.</p>

José Manuel Barroso, az EU Bizottságának elnöke úgy fogalmazott, hogy megállapodtak az importtilalom feloldásáról, és az EU haladéktalanul bevezeti az orosz fél által megkívánt igazoló eljárást, a vonatkozó dokumentumokat pedig a két fél szakszolgálatai dolgozzák ki.

    Az európai zöldségek behozatali tilalma beárnyékolta a csúcsot, ugyanis tavaly az Európai Unió zöldségexportjában az oroszországi szállítások aránya 34 százalékot tett ki, és a mintegy 21-22 milliárd dollár értékű orosz zöldségpiac negyedét fedte le.

    A felek úgy nyilatkoztak, hogy előrelépést sikerült elérni a csúcson az Oroszország által régen kért kölcsönös vízummentesség kérdésében, de részletekre nem tértek ki. E téren jelenleg azoknak a feltételeknek a listáját dolgozzák ki, amelyek teljesülése szükséges a vízummentességhez.

    Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke szólt arról is, hogy az emberi jogok oroszországi helyzete továbbra is aggasztja az uniót, és hangsúlyozta, hogy a decemberben és márciusban esedékes választásokat megkülönböztetett figyelemmel kíséri majd az EU.  

Csúszik Oroszország csatlakozása a WTO-hoz

    Medvegyev a sajtóértekezleten bejelentette: Oroszország csatlakozása a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) ismét húzódik, és Moszkva számít európai partnerei támogatására. Van Rompuy ezzel kapcsolatban úgy vélte, Oroszország csatlakozása stratégiai fontosságú az EU számára, és hozzátette: semmiféle kapcsolat nincs az oroszországi választások és a WTO-csatlakozás között, Barroso pedig reményének adott hangot, hogy a csatlakozás az év végéig megtörténhet. Van Rompuy azonban azt is hangsúlyozta, hogy az Európai Unió továbbra is támogatja - a csatlakozást jelenleg akadályozó - Grúzia területi épségét és a 2008-as háború után született úgynevezett Medvegyev-Sarkozy terv végrehajtását.     

    Egyéb nemzetközi kérdésekről szólva Medvegyev elmondta: mind Moszkva, mind az Európai unió meggyőződése, hogy Moammer el-Kadhafi líbiai vezetőnek távoznia kell, és el kell jutni a demokratikus átalakulási folyamathoz. Egyetértett a két fél abban is, hogy a közel-keleti közvetítői kvartett miniszteri ülését mielőbb meg kell tartani, és mielőbb el kell jutni az izraeli-palesztin tárgyalások fejújításához.

    Van Rompuy a sajtóértekezleten kijelentette: reményei szerint június végére a tagállamok megállapodnak egy Görögországnak szánt újabb segélycsomagról.

    A tanácskozás felölelte az orosz-EU együttműködés teljes kérdéskörét, és korábbi orosz tájékoztatás szerint Moszkva fel akarta hozni egyebek között az orosz cégek európai tevékenységének a korlátozását a gáziparban és az atomerőművek terén, erről azonban a nyilvánosság előtt nem esett szó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!