Nagyvilág

2011.03.09. 19:20

Visszatért utolsó útjáról a Discovery

<p>Közép-európai idő szerint este hat óra előtt három perccel landolt a floridai Kennedy Űrközpontban a Discovery - közölte honlapján az amerikai űrkutatási hivatal (NASA).</p>

Az amerikai űrsikló utoljára tért vissza a világűrből, csaknem három évtizedes pályafutás után ugyanis nyugdíjba küldik. Az űrsikló-flotta legöregebb és legtöbbet utazott tagját a jövőben múzeumban tekinthetik majd meg az érdeklődők.

A Discovery február 25-én indult utolsó útjára. Az űrsikló az eredetileg tervezett 11 nap helyett 13 napot töltött a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) , ahol az asztronauták egy raktárhelyiség üzembe állításában segédkeztek. Az űrsikló emellett pótalkatrészeket, valamint - most először - egy humanoid robotot, a Robonaut 2-t szállított az űrállomásra. Fedélzetén hat amerikai asztronauta utazott, a misszió parancsnoka Steve Lindsey volt.

A Discovery, azaz Felfedezés névre kersztelt jármű a legidősebb volt a NASA űrsiklói közül. 1984-ben repült először, 39 útja során összesen 241 millió kilométert tett meg és kereken egy évet töltött a világűrben. Ez egyben azt is jelenti, hogy a Discovery a leghosszabb utat megtett és a legtöbb ideig a világűrben tartózkodó űrsikló a NASA három járműve közül.

Több rekordot is tart a Discovery

A mostantól nyugdíjas űrsikló több más rekordot is tart: ez a jármű volt az, amely először repült női kapitány irányítása alatt, és ez volt az első amerikai űrjármű, ami összekapcsolódott az ISS elődjével, az orosz Mir Űrállomással. A Discovery szállította a világűrbe a Hubble űrteleszkópot, és vitte el a Nemzetközi Űrállomásra a Kibo űrlaboratóriumot.

Ez az űrhajó volt ráadásul az első amerikai űrjármű, amely a két legtragikusabb amerikai űrkatasztrófa után először felszállt. A Challenger 1986-os, kilövés utáni felrobbanását és a Columbia űrrepülőgép 2003-as tragédiáját követően a Discovery-vel kezdte újra a mind a két alkalommal leállított űrprogramot a NASA.

Az év végéig a másik két amerikai űrsiklóra is vár még egy-egy út: az Endeavour várhatóan április 19-én, az Atlantis pedig június 28-án startol utoljára. Azt követően egyelőre csak az orosz Szojuz űrhajók lesznek alkalmasak arra, hogy embert szállítsanak az ISS-re.

A forgalomból kivont űrsiklókat múzeumban állítja ki az amerikai űrkutatási hivatal. Igaz, nem a Discovery lesz az első efféle kiállítási tárgy: az űrsiklók prototípusát, a világűrben sosem járt Enterprise-t már most is megtekinthetik az érdeklődők Washingtonban.
- Független Hírügynöskég -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!