Nagyvilág

2010.09.09. 19:20

Az iráni ellenzék szerint titkos atomlétesítmény épül egy hegy mélyén

<p>Azt állította csütörtökön az iráni ellenzék egyik vezetője, hogy biztos értesülései vannak egy épülő, titkos iráni nukleáris létesítményről. Az információt állítólag a magát Iráni Népi Mudzsahedinnek nevű szervezet szerezte meg.</p>

Az Iráni Ellenállás Nemzeti Tanácsának vezetőségi tagja azt mondta csütörtöki washingtoni sajtótájékoztatóján, hogy Iráni Népi Mudzsahedinnek a szervezetük tagja. Alireza Dzsafarzadeh szerint egy hegységben készül a létesítmény, Teherántól északnyugatra, és 2005-ben kezdték építeni. "A védelmi minisztérium ellenőrzi, működteti a helyet "- közölte.

Az Iráni Népi Mudzsahedinnek hivatalosan rajta van a terrorszervezetek amerikai listáján. Júliusban azonban egy amerikai bíró úgy döntött, hogy le kell venni őket a listáról. Dzsafarzadeh azt mondta sajtókonferenciáján, hogy elküldték az amerikai kormánynak, a Kongresszusnak és az ENSZ Nemzetközi Atomenergia Ügynökségének a bizonyítékokat.

Egyelőre senki nem reagált az információkra. Szuna Szamszami, aki az Iráni Ellenállás Nemzeti Tanácsát képviselte az Egyesült Államokban, azt mondta, hogy az iráni kormány 100 millió dollárt költött a projektre, és a létesítmény 85 százalékban már kész.

Dzsafarzadeh és Szamszani műholdas képeket mutatott be az állítólagos építésről. Azt állították, hogy az iráni rezsim belső forrásaiból származó bizonyítékok vannak arra, hogy ott egy atomlétesítmény épül. Szakértők szerint a hely, vagyis a hegy valóban megfelelő, mert detektorok nem tudják kimutatni az esetleges sugárzást, ráadásul egy esetleges bombatámadástól is védve van egy ilyen létesítmény.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!