Nagyvilág

2010.07.27. 18:36

Nyilvános a philadelphiai baleset idején rögzített hangfelvétel

<p>A philadelphiai parti őrség nyilvánosságra hozta azokat a hangfelvételeket, amelyeket akkor rögzítettek, amikor július 7-én elsüllyedt egy városnéző kishajó a Delaware folyón. A tragédiában két magyar diák életét vesztette.</p>

A felvételek tanúsága szerint több hajóról is látták a katasztrófát, a kétéltű busszal ütköző  uszály azonban észre sem vette a meghibásodott járművet a folyón.

A baleset előtti utolsó másodpercek és a mentési munkák hangfelvételét a parti őrség vészjelző-frekvenciáján rögzítették. A felvételen hallatszik, amint egy kétségbeesett hang azt kiabálja, hogy "Komp! Komp! Komp!", majd néhány pillanattal később az uszály elgázolja a kishajót. Az ütközés után 37 ember esett vízbe a városnéző hajóról, a közelben tartózkodó csónakokból ekkor azonnal a segítségükre siettek.

"A Freedom jelentkezik, emberek vannak a vízben Penns Landingnél. Úgy néz ki, hogy az uszály átment a kacsahajón. Indulok kimenteni őket" - hallatszik a felvételen, amint a Freedom nevű vontatóhajó kapitánya tájékoztatja a parti őrséget a történtekről. A kapitány arra a kérdésre, hogy hányan estek a vízbe, úgy válaszolt: "Fogalmam sincs, nincs időm most beszélni, mentenem kell az embereket."

A parti őrség ezután minden közelben lévő hajót riadóztatott, hogy segítsenek kimenteni a bajba jutottakat. A felvételek szerint a városnéző kétéltűt elütő Caribbean Sea hajó kapitánya csak ezután szólt bele a beszélgetésbe. "Azt hiszem, mi ütköztünk össze a kacsahajóval. A helyszínen vagyunk, megnézzük, hogy megsérült-e valaki, vagy bármi másban is tudunk segíteni" - mondta a kapitány, amire a Freedom irányítója azt válaszolta, dobjanak mentőmellényeket a vízbe.

Az ABC helyi adójának beszámolója szerint a felvételeket a szövetségi nyomozók is vizsgálják, akik megpróbálják felderíteni, hogyan történhetett a baleset. A hajón egy 15 fős mosonmagyaróvári cserediákcsoport utazott. A baleset következtében két diák, egy 16 éves lány és egy 20 éves fiú életét veszítette.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!