Nagyvilág

2010.06.24. 16:25

Gyilkos bálnát találtak a holland partoknál

<p>Gyilkos bálnát találtak csütörtökön az Északi-tengeren, Hollandia partjainál - erre hatvan éve nem volt példa a térségben.</p>

A legyengült állatot természetvédők fogták be és szállították egy tengeri természetvédelmi parkba.
"Nagyon gyenge és sovány volt, ezért a környezetvédelmi minisztériummal egyetértésben úgy döntöttünk, hogy befogjuk és a Harderwijk tengeri parkba szállítjuk, hogy gondoskodjunk róla" - mondta Bert van Plateringen, a park szóvivője. Hozzátéve: nem tudni, honnan és hogyan érkezett az állat a holland partokhoz. Mint mondta, a bálna három év körüli nőstény, nagyjából 400 kilogrammot nyom és 3,5 méter hosszú. A szóvivő szerint a speciális teherautóval a parkba szállított állatot egyelőre kezelik, és amikor jobban lesz, visszaengedik a tengerbe.

A csoportokban élő gyilkos bálnák általában a Wadden-tengernél mélyebb vizekben laknak, amelyek Hollandia délnyugati partjaitól mintegy 500 kilométerre találhatók a nyílt vízen. A holland környezetvédelmi minisztérium információi szerint legutóbb 1963-ban sodródott partra Noordwijknél egy gyilkos bálna, ám már elpusztult, mielőtt partot ért volna. Élő bálnát utoljára 1947-ben láttak a környéken.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!