Magyarország

2011.04.26. 18:46

A vendéglátósok szerint túlzó az elfogadott dohánytörvény

<p>Túlságosan szigorúnak tartja, de tudomásul veszi a dohányzást szigorító törvénymódosítás a Magyar Vendéglátók Ipartestülete. Háber Tamás tiszteletbeli elnök szerint megfontolandó a törvény finomítása, amelyben szakmai partnerként részt tudnának venni.</p>

Túlságosan szigorúnak tartja a nemdohányzók védelméről szóló törvény módosítását a Magyar Vendéglátók Ipartestületének tiszteletbeli elnöke, ugyanakkor tudomásul veszi a parlament döntését. Háber Tamás szerint a szigorítás következtében nem fog érdemben csökkenni a dohányosok száma, viszont a vendéglátóhelyek komoly forgalomcsökkenéssel nézhetnek szembe. Ez pedig elsősorban a kiskocsmák és a családi tulajdonban lévő kisvendéglők számára fog nehézséget okozni.

Háber Tamás a Független Hírügynökséghez eljuttatott közleménye emlékeztet arra, hogy a Századvég Alapítvány kutatása alapján komoly félelem fogalmazódik meg a vendéglátóiparon belül. A felmérés szerint a vendéglátósok jelentős része hajlandó lenne beruházni fizikailag elkülönített dohányzószobák kialakításába, vagy a legszigorúbb elvárásoknak megfelelő dohányzófülkék telepítésébe.

A tiszteletbeli elnök szerint még most sem késő szakmai konzultációkat tartani, hogy végül egy olyan kompromisszumos megoldás születhessen, amely hosszú távon valóban hozzásegítheti Magyarországot a dohányzás mértékének érdemi csökkentéséhez. Egy olyan átlátható jogszabályi keret megalkotásában látja a megoldást, mely levonva a tanulságokat a nemzetközi tapasztalatokból szem előtt tartja mind a dohányosok, mind a nemdohányzók jogait és érdekeit, és biztosítja azt, hogy kisvállalkozások ezrei továbbra is képesek legyenek munkát adni.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!