Magyarország

2011.03.29. 10:26

Vörösiszap - keddre elkészülhet a szakvélemény

<p>Keddre várhatóan elkészül az írásos szakvélemény a kolontári zagytározó VII-es kazettájának állapotáról. Ebbe a kazettába szállították a katasztrófát követően környékről begyűjtött szennyezett anyagot, azonban ennek felszínén - és nem a gátjának falában - korábban repedéseket észleletek, ezért leállították a beszállítást. A tározó állapota azóta nem változott.</p>

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint keddre elkészülhet a VII-es kazetta állapotáról szóló írásos szakvélemény. Ebbe a tározó részlegbe továbbra sem lehet szennyezett anyagot beszállítani. Az Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Központ több alkalommal ellenőrizte a VII. kazettánál keletkezett felszíni elváltozások alakulását, változást a szakemberek nem tapasztaltak. A Budapesti Műszaki Egyetem munkatársai hétfőn a kazettánál méréseket végeztek, az írásos szakértői vélemény keddre készül el.

Hajdu Márton, az OKF szóvivője a Független Hírügynökséget úgy tájékoztatta, hogy a korábbi híresztelésekkel ellentétben nem a kazetta fala, hanem a benne tárolt anyag felszínén keletkeztek apró repedések, feltehetően a korábbi, nagy mennyiségű csapadék miatt. Emiatt kellett vizsgálatokat és méréseket végezni most a kazettánál.

A vörösiszap katasztrófában érintett területen egyébként folyamatos a munka, mind a szennyezett és a bontási anyagok begyűjtésénél, mind pedig az építkezéseken.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!