Labdarúgó kapustábor

2021.07.15. 09:45

Harmincan a negyven fokban

Abaújszántón zajlik a hagyományos Veréb György–Kövesfalvi István-kapustábor, Rakaczki Bence emlékére.

Kolodzey Tamás

Fotó: KT

A meteorológusok nem tudták, de egy évtizede tudhatnák: ha kapustábor, akkor rekkenő hőség, negyvenhez közeli állapot. A szaharai meleg persze senkit nem zavar, némi locsolás, kis ásványvíz a hűtőből, valamit valamiért, a gyerekek célja ugyanis minimum az, hogy egyszer „Donnarummák” legyenek.

Változott a futball

A messze földön híres eseményen természetesen a labdarúgó-Európa-bajnokság történései még kedden délelőtt is mindent vittek. Általános vélemény: az a kapus, aki manapság nem üti a százkilencven centit, labdába sem rúghat, jobb, ha szakmát vált, a mestereknél ugyanis itt kezdődik a mérce – ezt még a mindenben kiváló Veréb György is elismerte.

– Sőt, a testméret is kevés már – szögezte le a DVTK egykori portása, a tábor egyik névadója. – Tudni kell cselezni, jobbal és ballal a labdát kezelni, indítani, a tizenhatoson kívülre kifutni, fejjel tisztázni, arról nem is beszélve, hogy a büntetőket is meg kell fogni. Engem annak idején megöltek volna, ha a rám támadó csatárokat egy lövőcsellel csapom be, majd frontba dobom a csatárokat. Változott a futball és benne a portások szerepe, mert már semmi nem úgy funkcionál, mint az én időmben.

Az abaújszántói, a szentélynek hívott Wembley-szintű gyepen a gyerekeket most aligha érdekli más, mint az, hogy egyszer ők is világverseny résztvevői legyenek. A nagy kérdés az, hogy ki és mire viszi majd.

– Magától értetődően követtem a magunk mögött hagyott kontinensbajnokságot – mondta a hernádkaki Mátyus Milán Ferenc, aki tizenhét esztendősen a Gesztelyi FC-ben véd, majd hozzátette: – A magabiztosság és a jó reflexek a minimumot jelentik, a hozzáadott érték az igazi erő, például a láb- és a fejmunka. Az Eb-döntő fináléjának csúcspontján eszembe jutott a saját példám. Amikor nekem 11-est kell védenem, kikapcsolok, elfelejtek mindent, csak arra koncentrálok, hogy valahogyan hárítsak, ez persze vagy sikerül, vagy nem.

Arra a kérdésre, hogy a szép reményű fiatalnak ki a példaképe, Mátyus Milán Ferenc így válaszolt:

– A spanyol Iker Casillas, aztán a német Neuer és a svájci Sommer, de még folytathatnám a sort.

Jól érzi magát

Abaújszántón az egyik legizgalmasabb kérdés mindig az, hogy ki a legfiatalabb szereplő. Most a nyolcéves Varga Olivér viszi el a pálmát, bár hónapra és napra nem centiztük ki a mezőnyt.

– Már másodszor vagyok Abaújszántón – árulta el a debreceni Olasz Focisuli tagja. – Jól érzem itt magam, a kellemeset összekötöm a hasznossal, mert egyben nyaralok is. Itt vannak a szüleim, a nagymamám, az egyik testvérem és néhány barátom is.

A kisfiú a felnőtteket meghazudtoló szavakkal később így folytatta:

– Valahogyan megtetszett nekem a kapusposzt a videójátékokból, de azt még nem tudom, hogy mi leszek, ha felnövök. Most úgy gondolom, hogy ezen a poszton maradok.

Varga Olivér mosolyogva elfogadta: az élet a legnagyobb rendező, így abban maradtunk, hogy az ügyére egy évtized után visszatérünk.

Sokan segítenek

A település egykori polgármestere, Soltész Zoltán a tábor szíve-lelke. A hűvösnek éppenséggel nem mondható sporttelepi irodában vele összegeztünk.

– Figyelembe kellett vennünk a vírushelyzetet és persze az Európa-bajnokságot is – érvelt a helyi futballélet régi motorosa. – Végül némi humorral abban maradtunk, hogy július 11-én megnyerjük a tornát, és másnap, 12-én jó hangulatban kezdhetünk. Harmincan vagyunk: az ország szinte minden szegletéből tizenkilenc fiatal érkezett hozzánk, míg tizenegyen helyiek és a környékbeliek. Mint mindig, ezúttal is sokan és sokat segítettek nekünk, másképpen nem megy. Meg kell említenem Zolnai Antalt, Rakaczki Bence keresztapját, Szentmártoni György tanár urat, Sáfián Ádám polgármestert, aztán dr. Virág Máriát, Lipták Lászlót, Bárczay Jánost, ifj. Soltész Zoltánt, Korhut Mihályt, az MLSZ megyei igazgatóságát, továbbá a tállyai sport­egyesületet.

A tábor pénteken délután ér véget. A bemutató edzést úgy szervezik, hogy ezen a szülők is részt vegyenek, majd mindenkit megvendégelnek, mert a tábornak az a lényege, hogy mindenki jól érezze magát Abaújszántón.

(A borítóképen: A kapustábor szervezői, edzői és szereplői a sporttelep lelátója előtt)


A Rakaczki Bence emlékére szervezett Veréb György–Kövesfalvi István-kapustábor tanári kara

Szakmai felügyelő: Veréb György (DVTK).

Vezetőedző: Kövesfalvi István (a magyar válogatott kapusedzője).

Sánta Tibor (Nyíregyháza), Pintér László (Nyíregyháza), Bíró Szabolcs (az MLSZ kapusedzőképzésének koordinátora), Gyulai József (Abaújszántó–Encs), Illyés Dániel és Milinte Árpád (mindketten a magyar utánpótlás-válogatott kapusedzői).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!