Ülésezik a miskolci közgyűlés

2024.04.18. 14:13

Szobrot kap Miskolcon a Csárdáskirálynő szövegírója

A miskolci közgyűlés döntött: Jenbach Béla mellszobrát Déryné-udvar szoborparkjában helyezik el.

Szaniszló Bálint

A Déryné kertben helyeznék el Jenbach Béla szobrát is

Fotó: BOON

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata Jenbach Béla munkásságának méltó elismeréseként kezdeményezte egy mellszobor elhelyezését a Miskolci Nemzeti Színház melletti Déryné-udvar szoborparkjában. Kálmán Imre halhatatlan és világszerte legismertebb operettjének, A csárdáskirálynő társszövegírója, Jenbach Béla Miskolcon született 1871-ben, innen ívelt pályája Bécs és a nemzetközi hírnév felé.  

Jenbach Béla

A mellszobor elkészítője Szanyi Borbála miskolci származású szobrásznő lesz, aki már több alkalommal bizonyította alkotásaival művészi kvalitását. A szobrot önkormányzati forrásból készíttetik el. A közgyűlés igent mondott a javaslatra.

Vanger Vilmos is szoborra vár 

Jenbach Béla szobrával kapcsolatos döntés nyomán szó esett egy másik városi szoborállítási tervéről is. Bajusz Gábor (Fidesz) felelevenítette, hogy Vanger Vilmos, a DVTK egyik alapítója számára is szerettek volna szobrot állítani. Látván, hogy van a költségvetésben pénz ilyen célra, arra kérte a városvezetést, hogy mérlegeljék egy Vanger Vilmos szobor felállítását.  

Veres Pál polgármester jelezte, hogy létezik a bankszámla, amely a közösségi gyűjtést szolgálja. Ígéretet tett arra, hogy újra napirendre veszik a kérdést. Varga Andrea alpolgármester is jelezte: "Jó látni, hogy Miskolc identitásához hozzájárulnak a helyi közösségek, és támogatom az elképzelést."  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában